Jumaat, Disember 28, 2012

on zara's school n babbling before new year

dari last month
i macam dah senang hati
bila fikir yang zara akan pegi tadika belakang ofis i nih

skali tiba tiba
semalam
masa nak pegi register
dia cakap takmau
dia nak sekolah pra

eeeeh
tau tak
tak tidur malam i semalaman
sebab
prasekolah ni budak budak dah daftar awal awal
mana boleh daftar lambat lambat nih

so pagi tadi
i pegi tadika
cari nomboar telefon cikgu prasekolah
(dulu dia ada hantar anak kat tadika)
tanya samada pra terima lagi tak new registration

ok
diaorang terima
so pegi sekolah rapat setia
ambil borang
isi, cari dokumen untuk difotostat
prepare borang pendaftaran affan juga
so tengah hari tu mr husband ambil borang n dokumen
untuk hantar cop dan fotostat
lepas semayang jumaat mr husband datang
bila borang dah setel
terus pegi pra
untuk daftar
bayar fees, ambik baju
setel

mr husband pegi ofis
i kemas kemas tadika
ooooooh tired
seharian kemas tadika

pukul 4 i pegi hantar borang pendaftaran affan
moga moga affan berjaya ditempatkan di situ
on the way balik
ada parent telefon untuk daftar
(suka sebab untuk 2012 dia daftar 1 anak, tapi untuk 2013, dia daftar 3 anak)
so pegi tadika balik

setel semuanya
pukul 5.20 baru balik rumah

2 hari i duduk tadika
secara fullday
dan i rasa sangat tired
tapi adalah sangat happy
mebbe sebab itu adalah passion i
cuma belum masanya i duduk fulltime di tadika
komitmen kewangan tinggi sangat

oke
lepas ni
nak tengok balik barangan sekolah cik zara
apa yang dah ada
apa yang belum
nanti kena pegi beli mana mana yang belum ada

si affan ni
walaupun tak pegi sekolah
tapi bila kakak zara ada beg roda, dia pun ada jugak

hehehehhehehe

tadi i cakap kat mr husband nak pegi kedai untuk tempah name label untuk zara
alaaaa sticker yang ada gambar katun katun n print nama tu
yang 100 keping dalam rm15 tu
tapi mr husband cakap takpayah
dia ada label machine
nanti dia bawak balik

*nanti boleh la sama macam kakak cha*

am still on leave until wednesday :)
happy new year
friends,
blogger friends,
families,
silent readers,
foe,... hahahahha ada ke?

bambang, happy new year. u gonna hit 31 this jan
oooh
sudah tua

zara, anak mama dah nak masuk 5 tahun
walaupun yaya lahir di hujung tahun
tapi mama tau,
yaya anak yang cerdik
semoga yaya belajar rajin rajin di sekolah
semoga berjaya di dunia juga di akhirat
semoga yaya menjadi seorang yang cerdik dan bakal mempunyai masa depan yang cerah

affan
semoga affan kurangkan mengada ngada
u gonna hit 3 next year
mama dah penat dengar affan menangis

to myself
semoga menjadi insan yang lebih baik dari sekarang




Isnin, Disember 24, 2012

menghapus jejakmu//viva la vida


jon schmidt version of love story//viva la vida memang terbaik
oke la
banyak je lagu jon schmidt yang bes

harini plak
terjumpa menghapus jejakmu(peterpan)//viva la vida(coldplay)
mula mula jumpa yang si ariel nyanyi masa konsert

cari2 rupanya memang ada fans yang buat mix nih
tu yang dia nyanyi masa konsert

eh
i like



Jumaat, Disember 21, 2012

Waiting

Eh
Tak kiamat pun
Hikhikhik

I was kinda waiting to see whats going to happen today
Ada volcanoes erupt ke, tsunami ke, taufan ke
Tapi tade

Hkhikhikhik

Eh
Syukur alhamdulillah

Khamis, Disember 20, 2012

kiamat

kalau ikut mayan calendar
esok kiamat

i sebagai orang islam
tahu kiamat tu akan berlaku
walaupun tak tau bila
cuma i tak percaya yang its going to happen tomorrow

dulu
somewhere in 2003 / 2004
masa tu i nak ke kl
rasanya masa tu i nak pegi jumpa bofren
dari cyberjaya terang je
sampai kat serdang tiba tiba awan hitam
mendung sangat
masa tu pukul 3 petang
tapi gelap
bukan macam senja
tapi memang kelabu

masa tu yang terlintas dalam fikiran i ialah
kalau dunia nak kiamat
i nak jumpa si bofren dulu

i tak pk pun nak pegi jumpa family ke

gila la obses sangat kat bofren

semalam cakap cakap dengan mr husband pasal kiamat ni
i cakap kat dia
i harap, kalau apa apa berlaku
masa tu i ada dengan family
bukan i di tempat kerja, anak anak di tadika

i nak ada mr husband, ada yaya, ada affan
baru hati akan rasa tenang
macam
if anything happen
kita tetap bersama

hihihihihhihihhihi


Rabu, Disember 19, 2012

takde kredit

semalam
tok mama call kiddos
masa tu dah masuk bilik

so affan n yaya bergilir gilir cakap telefon dengan tok mama

agaknya tok mama tanya "kenapa yaya tak call tok mama"
sebab yaya jawap

mama la ni
dia takde kredit
macamana yaya nak call

hoooooiihhhhh
anak
gelak terus mr husband n i

mr husband cakap
remaja sangat yaya ni
terpengaruh dengan kawan kawan remaja
tu yang cakap macamtu

yaya
telefon mama mana pernah takde kredit
even kalau la takde kredit pun
kalau yaya nak call tok mama
boleh je pakai telefon rumah

pandai je kata mama tade kredit

dah la sambil bercakap tu dia dok lompat lompat katil



Isnin, Disember 17, 2012

assessment

oke lah
sem ini kena jadikan pengajaran

bagi muka sangat dengan student
bila sampai assessment ada je yang tak complete assignments

first time
i tak dapat nak siapkan marking cepat
biasanya
habis je assessment
i terus hantar marks

kali ni nak kena tunggu assignments dari studentS
kena capital s
sebab ramai sangat student yang hantar lambat

sampai satu tahap
sebab i bagi diorang masa sampai khamis pagi
mana yang hantar on friday / saturday and even harini
memang saja nak carik nahas namanya tu
i memang berkira gile nak bagi diorang markah

bagus la kan sebenarnya
senang i nak buat bell curve marking
tolak markah banyak banyak sebab hantar selepas submission date

kalau ada orang lain boleh hantar on time dengan complete assignments with good artwork
kenapa ada yang tak boleh
dah la hantar lambat
burok dan hudoh plak tu

ok
pendek kata
dari last week
busy dengan assessment n marking
esok kena submit marks
i dah cakap kat student tadi
"just submit whatever u have. baik ada markah dari dapat kosong"
sebab
bleh plak nak bagi alasan grupmet tak buat kerja
kalau cakap masa awal awal i bagi groupwork ni takpe la
ni dah lepas semuanya
still nak bagi alasan
eeeeeeeeeeergh






Jumaat, Disember 07, 2012

rant on cinta - by matluthfi

oke la
this is funny



dan harini pun berlumba dengan internet di ofis yang selow mengalahkan siput
ni semua sebab ofis kedekut tanak pakai pakej yang lebih mahal

*not blaming streamyx (sebab i takbleh kutuk kampeni telepon malaysia. i pegi klenek pun kampeni telepon tu yang bayar... hahahahah )

gigih juga nak tengok video video matluthfi nih
hahahahha

anyway
video dia banyak yang funny
yet memberi pengajaran jugak

credit to matluthfi

sape2 nak tengok video dia
boleh go to this http://www.youtube.com/user/matluthfi90
(malas nak buat link)


lupa

i rasa la kan
i adalah sangat transparent pada mr husband
macam biasanya
semua semua yang berlaku i akan bitau dia

reason being
senang nanti kalau nak relatekan apa apa cerita
dan juga
sebab dulu dia selalu cakap
"awak tak pernah cakap pun"
kadang kadang i rasa macam i dah pernah cerita
tapi mungkin juga i lupa

so untuk senang + selamat
i cerita je semuanya
tade simpan sikit pun

i rasa sejak i macam dah tua
i selalu lupa
banyak benda yang i lupa

selalu kalau ada apa apa yang berlaku
i will immediately call mr husband
untuk beritahu
atau
will sms him serta merta
sebab kalau nak tunggu balik rumah baru cakap
i akan lupa

satu lagi
kalau nak trace apa apa
macam apa yang berlaku pada sekian sekian hari

mula mula i akan cek sms-log
biasanya i akan cek sms between myself n mr husband
(sebab hari2 memang akan sms dia. kecuali hari cuti)
pastu cek fesbuk
apa apa yang i comment/shout pada wall sendiri

baru kejap ni
ada kawan di fb post something yang mengimbau kenangan lama dia
katanya saje nak ingat the good ol days. sementara masih ingat

* my batch ni dah tua rupanya. hahahahhaha

kadang2 i post something pada wall
dan i hide post
sebab untuk bacaan sendiri je
supaya kalau bila bila i nak cek
i boleh cek apa yang berlaku

las skali i akan cek blog
kalau kalau i ada tulis apa apa yang penting pada hari itu

masalah bila dah tua dan jadi pelupa

tapi sekarang tengah nak mengasah balik otak yang berkarat
sebab
i kan bercita cita nak sambung belajar
walaupun ada rasa doubt pada keupayaan diri sendiri
tapi i rasa enough la hidup dengan hidup tanpa usaha yang bersungguh sungguh
dah tiba masanya i kena berusaha betul betul
macam belajar betul betul
mana tau
nanti belajar rajin rajin
dapat pegi buat phd kat obesea
hahahahhahaha
(dah tua pun masih bercita cita nak belajar ka obesea)








Sabtu, Disember 01, 2012

on kiddos lagi

selalu kan
kalau i tengah main dengan kiddos
selalu akan ada satu feeling yang macam ni:
"jangan la apa apa yang buruk berlaku pada anak anak i"


sebab i tau
hidup i adalah untuk mereka
i tak dapat bayangkan macamana hidup i kalau diorang tade

memang la waktu cuti ni macam hari hari pun diorang pegi rumah tok mama
dan i memang saja ambil diorang lambat lambat
macam pukul 9 malam baru ambil
reasong being
sebab si affan yang tak fun ni
kalau duduk dengan i
seminit je dah merengek rengek
meragam tak tentu pasal
mengada ngada

mak n abah kata
kalau zara n affan duduk rumah diorang
tade langsung nangis nangis nih
dan diorang pun hepi je duduk rumah atok n tok mama



ini gambar masa pergi gunung lang haritu
diorang punya seat tade bumbung
tu yang zara tunduk tanak angkat kepala
panas katanya


oke la
mr husband pun i sayang jugak
walaupun gemok
i sayang banyak banyak

oh
tadi masa nak pegi keje
i dah berdiri di pintu
mr husband pun kat luar
pastu dia masuk balik
masa nak masuk tu
sempat pegang pinggang i dan cakap "gemok"
eeeeeeeeeerghh
mana bleh kata i gemok kan
so i said "at least i gemok sebab i beranak dua. awak gemok sebab apa? sebab makan banyak kan"

[hey bambang, 7 tahun i berchenta dengan awak, i tak gemok pun, kan! sepanjang 7 tahun tu awak je kot yang membesar bagai juara ]

pastu bila dah masuk kereta
i cakap pada mr husband "stress i. awak tak boleh tau, cakap i gemok"
dan mr husband cakap
"kalau cakap comel bleh?"
ai jawap "comel, boleh"
dan sebab dia nak menyakitkan hati i dia pun cakap "comel" sambil buat tangan quote. 

eeeeeeeeeeeergh



back kepada chenta hati i dua orang ni
pagi tadi tcer oda diorang sms i cakap nak bawak pegi gua kek look tong untuk bagi ikan makan
tok mama pun cakap nak bawak balik kampung
tapi i bagi diorang ikut tcer oda dulu
sebab kejap je



i tatau diorang ni tau atau tak sebenarnya dalam hati i ni
penuh sangat untuk diorang

haritu (hari rabu lepas)
masa i sibuk sibuk siap pegi kerja
i bukak almari dapur dan ambil pringles pizza n letak dalam beg kerja
masa tu affan dok mengekor i
pastu affan cakap
"mama, nak pizza"
i macam, apehal budak ni nak pizza pagi pagi buta nih
i bitau affan, nanti malam baru pegi pizza

i masuk bilik untuk bersiap siap
affan still lagi cakap nak pizza
i pun dok kata, nanti la pegi pizza

bila sampai tadika
affan cakap "nak kopok perpel"
i tengok dalam beg affan tade kopok warna pepel. kopok tamtam ada la
i bitau affan, kopok biru je ada. mana ada kopok pepel.
affan takmau
i korek korek lagi ada kopok lain
pun affan takmau

i pun macam sibuk sibuk nak pegi keje dah
bila dah naik kereta
i macam terfikir nak tengok balik pringles yang i letak dalam beg
rupanya pringles tu perisa pizza
agaknya itu pizza yang affan nak

dan
walaupun i tau i'm going to be late
i tetap patah balik
i nak jugak hantar pringles perisa pizza tu pada affan
i tanak ada rasa kesal

bila i sampai tadika
i bagi affan
n he said "haaaaaaaa....."
dengan nada eksaited
itu rupanya pizza yang affan nak
i tot dia nak makan kat pizzahut ke, dominos ke
rupanya nak pringles perisa pizza je

i sms mr husband
cerita pasal the whole incident
n mr husband cakap "dunia affan kecil je"

memang dunia affan kecil
dalam dunia affan
ada kawan kawan dia je
ada orang orang yang dia kenal je
ada tempat tempat yang dia tahu je

dan
ini juga masanya untuk i lepaskan zara
tok mama nak bawa zara pegi holiday ke johor n terengganu untuk 7 hari
akan jadi masa yang paling lama untuk i berpisah dengan zara
mr husband dah start sedih sedih
berat hati nak lepaskan zara
dia kan rasa zara tu little baby lagi

padahal
tahun depan dah nak kena daftar zara masuk darjah 1
hahahhahah






Rabu, November 28, 2012

mis-communication

oh-em-gee-----

remember in one of my entry
i did mentioned about a collaboration yang masih dalam perancangan
okay
the last email sent from me was something like this
"its my off day, perhaps we can arrange for another day. maybe same day n time next week"

so ceritanya
masa i nak masuk kereta
ada email alert pada phone
i pun tengok sepintas lalu je
dan orang tu reply "ok. noted"

masa baca tu i was thinking like she noted yang its my day off dan will plan another meeting
tapi after two weeks dan i still haven't heard anything
so today
i re-read the email
memang my intention adalah untuk contact dia lagi untuk meet-up

bila baca betul betul
i rasa macam dia cakap ok. noted pada nak buat meeting pada same day n time the following week
which ianya adalah 2 minggu lepas
oh-em-gee---------

pastu dah termenung macamana nak email orang tu
tapi i buat bodo je dan hantar jugak emel

on the bright side
harini dapat makan free
papa john pizza oleh sarah yang comel
dan juga dapat naik honda nathrah yang manes
hahahhahahaha
(gile ayat bodek)

on the sengal side
masa kat bank tadi
i dapat email alert jugak
i pun bukak
eksaited bila nampak sender adalah mr husband n subject adalah LOVE
ingat mr husband nak buat surprise ke nak bagi ayat ayat cinta ke

sekali bila bukak
dia hanta gamba yang .... eeeeeeeeerghhhh.... stress terus

dan i terus reply dan cakap

" eeeeeeeeeeeeh... sengal la awak nih"

dasar sengal.

Selasa, November 27, 2012

cita cita nak jadi kurus

oke
macam yang i warwarkan dalam mukabuku
sekarang hingga 1st quarter 2013
i nak menjalankan regim diet besar besaran
kalau working days i nak try puasa

dah gemuk overdose
ambil gambar baru baru ni
nampak betis macam kayu balak
nampak perut pun besar macam mengandung 3 bulan
muka pun dah nak jadi empat segi
eeeeeeeeeerghhhh

stress

tu la pagi tadi cakap dengan mr husband
macamana tah. patut lagi tade duit, lagi kurus
ni lagi tade duit
lagi gemok

* i adalah dalam mode mesken

pastu mr husband cakap
kalau ada duit asyik makan luar
dapat portion kecil dan sikit
bila dah mesken
kena masak sendiri
bila masak sendiri
masak banyak banyak

masalah i adalah
sendiri masak
sendiri makan banyak banyak
pastu bila berat naik
jadi stress
bila stress akan makan banyak banyak
bila cycle tu nak berhenti tah

ada kawan2 di fb cakap i tak gemok
eeeeeeeeerghhh tu semua tipu
diorang pun dah lama tak jumpa i
gambar kat profile pic tu adalah gambar 2 tahun lepas
masa tu affan pun baby
masa tu kat tangan i ni urat pun timbul sebab kurus
sekarang urat tu semua dah tak nampak
sebab gemok
sebab sejak 2011 sampai sekarang
i dah naik 7 kilo-dengan jayanya

so kena kurangkan berat
sebab mr husband kata i dah tebal
eeeeeeeerghhhhh stress lagi
awak cakap i tebal, bambang?

patutnya
bila i dah gemok
awak jangan la cakap i gemok
awak patut cakap
"mana ada awak gemok. awak sweet je macam dulu dulu"
hahahhahahahhahaha
i kan suka live in denial

on the way pegi kerja tadi
i terfikir
i tanak mati dalam keadaan gemok
motip nak fikir macamtu

dan target adalah nak turun 5 kilo
pastu sekarang tengah tengok tengok dalam fb yang orang dok jual collagen
nak survey pasal collagen
kata muka glowing bagai
i kan nak buat transformasi pada diri sendiri
memandangkan umur pun dah mencapai 30

eeeeeeeeeeergh
dah tua
stress lagi

sudah la
tulis blog pun stress
apekah????

ps : haritu mr husband cakap. pastu zara tanya, "abah cakap dengan sape?" mr husband jawap. cakap dengan yaya la. takkan cakap dengan mama. dah 12 tahun abah cakap dengan mama. dah boring."

i sentap lagi. eeeeeeeeeeerghhhhhhh.... stress lagi!!!!!

Sabtu, November 24, 2012

written in the stars

okeh
tersuka lagu ini
lagu lama
tapi baru nak suka
vc pun bes
cantik
warna pun cantik



terpengaruh dengan lagu ni sebab tengok vc si Amri nih
back then in 2009 i ada dengar lagu i'm yours versi BM
pastu semalam masa dengar lagu ni
i saje search utube kot2 ada lagi

oh
lantas kagum dengan dia
so young
yet so successful



suara oke
tapi menari agak kelakar

boleh juga tengok blog dia di sini


baru perasan
tajuk lagu ni "written in the stars"
macam tajuk lagu yuna - terukir di bintang
kan!

Jumaat, November 23, 2012

one

there's only one way
only one and no more
and the only one..........

cuti sekolah

cuti sekolah nih
zara n affan busy juga
banyak juga aktiviti diorang berjalan jalan

haritu
seharian diorang melepak di ipoh parade
ada tempat permainan baru bukak di situ
pastu main jugak dekat tempat main yang belon kat ground floor tu
tempat main kat ground floor tu sehari rm10
jadi diorang main dari pagi sampai petang
dah penat main, pegi naik atas, main permainan kat atas pulak
ambik pushcar sorang sebijik
nasib la mr husband kena tolak 2 pushcar
i kerja masa tu
i cuma datang untuk have lunch dengan diorang
pastu pegi keje balik
i dah balik keje pun diorang belum balik lagi

kalau tade pegi mana mana
kitorang bawak la diorang pegi padang polo
haritu tak sempat pegi padang polo
jadi pegi gua kek look tong je

weekend lepas zara n affan memula pegi kuala kangsar
pastu pegi taiping makan mee udang
hari ahadnya pulak pegi cameron
gambar kat atas tu ialah lawatan ke cameron bersama atok n tok mama

atok janggut yang advance
ambik gambar
kejap kejap tu jugak dia update kat facebook
hahahhahahahhaha

minggu ni pula
lepas kelas muzik sara haritu
kitorang singgah funfair
dapat la main 2 permainan
tapi
mala giler
satu token rm2
dan nak naik satu ride ialah dua token iaitu rm4
padahal kalau naik benda benda tu kat mall cuma pakai satu token rm1 je
jadi kitorang cuma naik ferris wheel n satu lagi ride yang cuma zara n affan je naik

seronok la jadi zara n affan
ramai orang nak bawa diorang jalan jalan
kadang kadang, weekdays pun tcer oda diorang saje je ambil bawa pegi jalan jalan kejap

kelmarin tok mama ambik diorang di tadika
dan malamnya bawak diorang makan kfc
tok mama kata yaya yang mintak nak makan kfc
hahahhahahaha




Sabtu, November 17, 2012

meeting pun jadi isu ke?

eeey
aku masuk management meeting pun jadi issue ke
macam la aku hadap sangat nak masuk
dah bos yang nak soh aku masuk

kamon la
aku tak heran pun
im just doing my job here
cukup bulan dapat gaji
boleh berjimba dengan family

korang takut apa
macam kata someone "dia takut u nak take over"
heeeeey
aku tanak la take over kerja sapa sapa
aku suka je jadi macam sekarang nih

kalau aku nak meningkatkan kerjaya pun
aku nak pegi tempat lain
aku takkan duduk sini
dan kena backstab dengan orang orang macam korang

korang memang tak boleh kan
tak boleh tengok orang capable buat kerja
takut orang tu lebih menonjol

berapa kali nak cakap tah
aku bukan nak kejar jawatan
aku cuma buat kerja aku
aku buat apa yang big bos suruh

dan pasal plak aku takbleh masuk management meeting
sebab yang aku tau
orang lain yang berjawatan sama macam aku pun masuk meeting jugak
takut?
takut sebab masa meeting haritu bos banyak tanya aku?
eeyhhh
dah banyak kerja yang diberi kat aku
sah sah la bos akan tanya progress n everything
dan bos tade masa lain untuk discuss benda ni privately dengan aku

dasar tak secure
korang suka la pekerja2 muda yang cuma accept apa yang korang cakap kan
tak membangkang
tak macam aku

sebab
aku dah bergelut dalam bidang bisnes ni dah lima tahun
dan line bisnes aku sama dengan kerja sekarang
jadi aku tau la apa yang kena buat
apa yang tak perlu buat
aku boleh bangkang kalau aku rasa korang salah

kalau dari habis belajar korang kerja kat sini sampai sekarang
dah lapan, sembilan tahun mahupun duapuluh tahun di sini
berbanding dengan aku yang baru 2 tahun kat sini
tak bermakna korang tu dah expert
sebab korang tak expose
dan korang tanak ada peningkatan diri
ey, aku dah kerja dalam banyak line tau tak
bukan macam katak bawah tempurung
eeeeeyh geram tau tak

pastu aku tau
korang ni memang suka laga lagakan orang
dengki sangat pasal
gaji korang kan lagi tinggi dari aku

________________________________________________________________________________

bambang : walaupun i cakap i tanak citer pasal work issues dalam blog. tapi i hafto. benda ni membuatkan i emo pagi pagi nih. tapi i still remain discreet kan.

notakaki : hilang mood i pagi nih. bila i dapat tau ada orang tak puas hati sebab i masuk management meeting haritu.






Selasa, November 13, 2012

a lil bit on work

lega
semuanya dah setel

tadika boleh hold dulu sebab cuti sekolah kan
lagipun
majlis graduasi tadika dah setel dengan jayanya

after 5 years
i dah semakin expert
mr husband tolong i setup dewan sekolah on saturday
sunday tu tinggal nak setelkan makanan

dan juga
persembahan pun sangat smooth
kalau dulu dulu
kena tunggu sebab budak nak salin  baju
kali ni semuanya lancar
tade tersekat sekat macam cd rosak

bila majlis setel
dalam 11 am
mr husband and i siap kemas semua dan sampai rumah pukul 11.30
cepat gile
seronok

dan
alhamdulillah
ada yang dah bagi confirmation untuk continue next year
yay!!!

sekarang ni
i kena fokus untuk kerja kerja di college pulak
student dah dekat final
cuma i sedikit risau dengan subject visual comm n digital animation
kelas visual comm, progress adalah sangat lambat
digital animation plak, mana yang ikut schedule tu ok la
tapi ada juga yang macam belum start apa2
macamana nak push pun tatau dah
dalam kelas dok sibuk main fesbuk je
tu la masalahnya

dan sepatutnya
last friday
hari last day of school tu
i sepatutnya ada meeting dengan satu company animation ni
untuk bincangkan pasal collaboration
tapi i kan cuti
so kena postpone
dan i pun belum dapat apa2 feedback dari that person
eerergghhhhh
bagi notis untuk buat meeting pun a day before
camne i nak reschedule i punya jadual

i tak suka sebenarnya bila i kena postpone meeting
dan i tak suka kalau i lah punca meeting kena postpone
dan i pun tak suka kalau orang nak postpone meeting yang dah dischedule
macam tak serius
hopefully process untuk collaboration ni akan berjalan dengan lancar
sebab kalau berjaya
ini adalah kejayaan pada diri i jugak

harini cuti
pagi pagi lagi atok, tok mama n ticu dah ambik kiddos untuk bawa diorang pegi cameron
i konon kononnya nak iron baju harini
tapi dari tadi dok tengok keluarga iskandar

ok
masa untuk bangun dari katil yang cosy nih
1......2........3........

tata



Khamis, November 08, 2012

benda benda yang nak dibuat, dah dibuat dan perlu dibuat lagi

nak buat beberapa benda yang tertangguh

1 . nak pegi LPPKN. i baru perasan, patutnya 6 weeks lepas keluar hospital haritu, kena buat appointment dengan obgyn tapi pasal tah, i macam terbayangkan macam 6 months. pastu bila tengok balik appointment card, dia tulis 6/52. maknanya 6 minggu la. sebab benda2 yang nak dibuat tu boleh buat kat LPPKN juga, baik pegi LPPKN je.

2 . pagi tadi dah confirm place untuk majlis graduasi tadika. gila la kan. majlis hari ahad. kad jemputan dah bagi kat parents dan tempat belum confirm. tapi dah confirm. lega

3 . Borang dan sijil kena print n fotostat. pastu kena buat bankdraf atau postal order. sijil kena sahkan.

4 . panggil orang servis aircond. semalam affan cakap nak tido dalam bilik. pastu mr husband cakap kat affan"ekon belum repair. mama kata nak repair bila dapat gaji, tapi tak repair pun". ok. nak perli i ke? oh ekon, why u no gas????

5 . nak print dan beli barang barang untuk majlis tadika

________________________________________________________________________

itu kat atas tu ialah the list yang i nak buat harini

dan tengah hari tadi; i dah berjaya buat:

1 . pegi LPPKN. walaupun susah dapat parking, tapi berjaya juga dapat parking. dan sebab tak boleh buat apa yang sepatutnya i buat, dia suruh beli alat kontrasepsi. hahahahhaha... malu tau nak beli benda benda camtuh.

2 . dah print. nak fotostat je lagi.

3. gigih mencari orang untuk servis ekon. mula2 dah pergi satu kedai. dia bagi phone no untuk serviceman. henpon plak dah nyawa nyawa ikan nak habis bateri. balik rumah, call orang tu. nak datang hari sabtu katanya. kenseeeeeeel. i carik orang lain. ambik charger di rumah dan pegi kedai lain utk cari orang servis ekon. jumpa. dia akan datang lepas pukul 5 nanti.

4 . dah print, dah potong bottle label.

5 . dah beli barang2 untuk buat hamper. gigih membeli belah di kedai borong. tapi satu benda lagi tak cukup. satg balik kerja kena lari lari pegi beli

___________________________________________________________________________

Benda benda yang nak buat lagi :

1 . tampal water label

2 . pegi econsave balik kerja ni untuk beli twisties haritu nampak murah gile. rm1.25. nak beli 10 utk hamper

3 . nak print letters untuk bagi cikgu2 tadika potong sebagai backdrop

4 . kena masak. eeeeeeeeergh. tadi rasa macam nak makan cken cop. tapi... tapi!!!! tadi sebab dah banyak sangat ambil masa di luar, i terlupa untuk beli ayam. tak beli ayam, macamana nak buat cken cop. takpe. esok MESTI kena beli ayam untuk buat cken cop. dah terliur sangat dah ni. harini nak masak ape pun tatau.

5 . Kena keluar duit sebab satg orang ekon nak servis ekon.

dah

____________________________________________________________________________

update :

1 . Dah keluar duit

2 . Dah berlari lari beli twisties . untuk hamper dah komplit.

Isnin, November 05, 2012

sayang?

last friday
mr husband tanya
i cinta dia tak
i sayang dia tak

eeeeyyyyy
what kind of question tu
of course la i tak jawap kan
sebab
i kan pemalu

tapi masa dalam kereta
di kala hujan lebat turun mencurah curah
i tanya mr husband
apa beza sayang dengan cinta

i rasa baru lagi i email mr husband
cakap pasal benda benda yang i buat
untuk dia

buat apa i nak buat semua tu kalau i tak sayang dia
memang i tak cakap
tapi, i buat macam macam untuk pleased kan dia
untuk bagi dia happy

itu bukan sebab cinta ke?

i balik rumah mama dia
i buat macam macam
bukan sebab i nak mak mertua puji\
bukan sebab i nak menunjuk nunjuk bagus
sebab i nak mr husband rasa proud dengan i

nak membuatkan another party rasa bangga dengan kita
itu bukan sebab sayang ke?

memang la i dah tua
dulu dulu
masa muda
i suka la nak cakap ilovu kat mr husband
i suka la juga tanya samada dia lov i ke tak
tapi i rasa
nowadays
rasa sayang tu banyak tunjuk pada perbuatan

sebab kalau bersembang pun
asyik bersembang pasal perkembangan anak anak
macamana kita proud dengan zara n affan
apa accomplishment zara n affan
macam dah tade sangat nak cakap pasal peribadi

oh
mr husband cakap
walaupun dia selalu geram kat i
dia cinta juga

i knoe
kalau dia tak cinta
takkan dia sanggup ikut i berjalan dari satu kedai ke satu kedai mjencari tudung

tapi memang la
once in a while
memang kita nak dengar kata sayang dari spouse
memang sekali sekala kita n ak spouse kita appreciate apa yang kita buat
cuma when it really happen
macam situasi i dimana mr husband tanya i soalan luar pemikiran akal tu
i rasa speechless la
i tatau macamana nak react

tapi
i tau la
i sayang mr husband
i suka je kiss kiss dia kalau dia baring baring
i suka je melompat ke belakang dia supaya dia boleh dukung i
'
ok
i nak pegi membeli belah dengan kiddos


Isnin, Oktober 22, 2012

karnival upin ipin di mydin meru raya Ipoh

hari ahad haritu
bawak kiddos pegi karnival upin ipin
tahun lepas pun diorang pegi
tu yang zara tak habis habis cakpa nak masuk rumah upin ipin
tapi
mana ada

kiddos memang enjoy themselves
siap paw mr husband untuk belikan diorang set bekas makanan dan minuman upin ipin
diorang tu nak beli je
bila dah balik diorang tak heran pun nak tengok

tengok budak yang jadi suara mail tu dah besar dah



zara nak tulis otograf untuk upin ipin

 hati riang la dapat beli barangan upin ipin
tapi runsing sebab tunggu food sampai lambat sangat
 dua dua budak ni didukung oleh mr husband
letak setiap sorang di sebelah bahu
supaya lebih tinggi
(seb baik abah diorang besar. larat la nak dukung dua orang budak yang 10kg each tu)

kali ni dapat front seat
affan tengah ikut apa yang diorang atas pentas tu suruh buat


ini dalam kedai makan upin ipin


tiba tiba fizi lalu dan kitorang terus ambik gambar sekali


mr husband n affan pun nak jugak
tak boleh tidak


ok
dah makan
dah main
zara nak duduk atas kerusi urut
sebenarnya mr husband yang nak duduk situ
tapi zara terus take over
lepas tu shopping dalam mydin
masa tengah bayar
affan dah tidur
naik kereta, zara plak tido
penat sangat la tu

Sabtu, Oktober 20, 2012

kereta baru zara

dah lama mr husband nak beli
dari kitorang beranak sorang
masa tu tatau kat ipoh ada
kalau pegi kl
tengok pamphlets
tengok dan bercita cita nak beli

pertengahan tahun haritu
atok janggut belikan affan motor
affan tak pandai sangat nak tekan
tapi suka kedekut tanak bagi zara
kadang kadang zara main je buat buat bodo


harini
lepas i balik keje
pegi family day mr husband
nasib baik pegi
sebab mr husband menang lucky draw
ntah dapat apa
i rasa dapat shelves
sebab berat dan panjang

otw balik
nampak kedai basikal
dan i cakap
boleh la tengok tengok basikal
sebab mr husband ada mention nak beli basikal untuk zara
tengok basikal

then
dah alang alang tengok basikal
kitorang pegi another kedai basikal
then menuju ke pekan pulak

di pekan ingat nak pegi kedai basikal dan kedai mainan
nak tengok kereta "lektrik" kononnya
kedai basikal tutup
dan pegi kedai mainan

memula mr husband nak carik kereta yang boleh dua orang naik
tapi tade
dan mr husband berkenan dengan kereta yang besar

motor yang atok belikan untuk affan
memang lektrik
tapi kalau nak guna, kena la diorang yang nak main tu tekan sendiri
tu yang affan susah nak main tu

ye la
affan ni kan
naik basikal roda tiga pun tolak dengan kaki
mana reti kayuh
inikan pulak nak tekan pedal kat motor

yang mr husband belikan untuk zara
boleh tekan sendiri
dan ada remote juga
ada kunci kereta lagi
hahahahhahahaha

seronok la babygirl tu
sekarang dah ada sorang sebijik
kalau gaduh juga
tatau laaaaaaaaa








Rabu, Oktober 17, 2012

zara, drama series marathon dan rasa

ok
semalam kelas muzik
zara dah buat apa yang cikgu suruh
walaupun mula mula dia menangis
sebelum pergi lagi dia dah cakap ngantuk la
bagi alasan sebab tanak pegi
tapi semalam mr husband kena duduk dalam kelas dia
duduk di belakang je
at least
i kat luar tu dengar juga suara zara menyanyi

ok la
ada improvement

sekarang ni household chores dah makin mudah
i dah tak bz berkejaran lagi
dah tau mana yang kena didahulukan

yang penting
kiddos balik rumah kena bagi makan nasi
macamana pun memang kena ada nasi
kalau diorang tanak makan nasi
diorang akan request la nak makan benda lain
tapi kebiasaannya nasi

tengah hari tadi i tanya affan
"petang nanti affan nak makan apa"
affan jawap
"shoshej"
balik kerja nanti i akan tanya lagi

diorang jarang nak makan mee ke, bihun ke, koay teow ke
semalam i goreng koay teow
sempat makan sepinggan je sebelum kelas zara
balik dari kelas zara siap siap tempat tido
baca novel, tengok keluarga iskandar
habis tu ingat nak makan koay teow
sekali dah habis
kempunan

semalam last episode untuk season 1 keluarga iskandar
i memang heart sangat cerita tu
i lagi sanggup tengok cerita tu dari jane by design
walaupun i heart jugak jane by design tu

lantas
tengah hari tadi
i setkan laptop kat rumah tu untuk download keluarga iskandar full episode untuk season 1
ada 15 episode semuanya
harap harap balik kerja ni dah setel

sempat jugak set untuk download himym ep1 season 8
nak tunggu dvd lama sangat
nk tunggu keluar kat starworld pun tatau bila
mungkin dalam masa terdekat ni la sebab dia dah rerun season 7

i ada rasa nak buat something big untuk diri i
i rasa i boleh
i rasa mugkin dengan cara ini, kehidupan i akan berubah
mungkin
dan its a big step
tapi rata rata yang i tengok
benda ni memerlukan pengorbanan yang sangat besar
tapi takpe
i masih rasa i boleh cuba


ok
sudah



Sabtu, Oktober 13, 2012

selamanya



its been so long
bila terdengar lagu ni rasa macam
oooooooooooooooooooooooooooooh


Khamis, Oktober 11, 2012

on raising kids

kelmarin kan
zara kena marah kaw kaw dengan i
kena cubit
kena pukul
memang la lepas dah pukul zara tu i pun upset
tapi i memang upset dengan perangai dia

dalam kelas muzik
mula mula zara ok
mr husband pun memang duduk tepi kelas
supaya zara nampak abah

tapi
tiba tiba dari dalam kelas
dengar zara nangis
mr husband pegi kat zara
mr husband bagi zara car keys
nak menunjukkan yang kitorang memang takkan pegi

ok kejap
pastu nangis lagi
i plak masuk kelas dia
sepanjang kelas tu zara tanak buat apa apa pun
dia asyik pandang i je

pastu nangis
bila dia nangis
mr husband pulak masuk kelas zara
ok kejap
pastu nangis lagi

i pun dah fedap
i cakap kat cikgu muzik dia
biar i bawak dia balik dulu

kenapa la dia nak nangis nangis
padahal mr husband, i n affan ada je tunggu dia
parents lain semuanya hantar anak anak je dan terus balik
tade pun yang macam kitorang dok tunggu anak anak

sedih la i macamnih
bila zara buat perangai
sebab cikgu dia dah cakap
kalau dia pantas
after 5 months
boleh la start belajar keyboard
at least, before age 5, zara dah boleh main keyboard
tu yang i nak untuk zara

alasan zara menangis ialah
dia takut ktorang balik
tu lagi la menaikkan darah i
sebab dah bagi car keys kat dia
kitorang dah duduk dalam kelas dia
nak nangis apasal lagi tah
ngengada je

jadi semalam masa cakap cakap dengan mr husband
i cakap
teruk i pukul zara semalam
mr husband cakap
tu la. pukul sebab nak lepas geram. bkan nak mengajar
i cakap "sebab i upset"

memang i tau
i pukul sebab i marah
previous week i cuma membebel bebel je kat zara
dia buat perangai jugak
lantas this week i kena pukul dia

ok
cakap la i ni parent yang teruk
tapi i tau apa yang i buat
i nak anak anak i jadi orang yang cerdik
i nak anak anak i berdisiplin
jadi anak yang baik, mendengar kata

cakap la "tak perlu pun hantar anak pegi xtra classes ni semua, anak cerdik juga"
i nak bagi balance
study n play

i nampak kebaikan pegi xtra class ni
boleh build in confidence
boleh jadi outspoken
i've seen evidence
i know

lagipun boleh dapat banyak extra knowledge
knowledge yang kita boleh kaitkan dengan life
macam semalam masa iklan little einstein dalam DJr
soalan yang dia tanya "do you know what is adagio"
so i cakap pada mr husband "mesti awak tatau kan. tapi i know"
hahahhahaha

konklusinya ialah

1 . i sedih sebab pukul zara. sebab esoknya dia cakap tangan dia sakit. even lepas pukul zara pun tangan i sakit. bukannya i happy buat macamtu kat anak. itu sama macam merobek hati i sendiri. tapi i sangat upset. i nak dia tau yang dia tak boleh buat perangai macamtu.

2 . pagi tadi mr husband cakap kat i, kalau i buat lagi macamtu kat zara. nanti dia tumbok i. hehehheheh. i knoe dia sedih sebab i buat anak kesayangan dia macamtu. i pun sedih la bambang, tapi macam i cakap, i hafto.

3 . it's easy to raise kids. anyone can be a parents. but to nurture and develop the kids, its a hard task. and it doesn't come with a manual. its all depends on our own judgement as a parent. and you can never quit your job as a parent. semakin anak besar, semakin i rasa berat bahu ni memikul tanggungjawab nak membesarkan anak. supaya mereka akan menjadi seorang yang cemerlang. semoga mereka mempunyai masa depan yang cerah. semoga mereka masih mengekalkan nilai nilai murni dalam kehidupan, semoga mereka masih tahu berdoa dan bersyukur.

4 . mr husband tau i tak suka nak hug hug dia pagi pagi lepas dia mandi sebab badan dia sejuk, dan dia suka buat macamtu sebab nak tease i. i tak suka sejuk sejuk di waktu pagi. i suka warm macam duduk dalam sarang.

Jumaat, Oktober 05, 2012

penama kwsp

semalam pegi EPF
i buat penama
memula ingat nak pegi sekali dengan mr husband
tapi early morning sbelum keluar rumah mr husband dah cakap
just assume that im not going

yo lah
tengah hari tu i sms tanya going or not
pun dia jawap not going

sampai je terus ambil nombor
dan dalam seminit nombor pun dipanggil
pantas dan cekap
dan pekerja kaunter tu adalah peramah

cuma dia ada bagi situation pada i yang menyebabkan i ada rasa doubt sesaat

katanya
baru baru ni ada kes
seorang pencarum epf ni meninggal
dan penamanya anak anak dia yang berusia dua tahun dan sorang lagi berapa bulan tah
suami dia sangat upset sebab tak dapat keluarkan epf arwah isteri dia nih
sambung pekerja kaunter tu lagi
saya rasa dia bukan upset sebab tak dapat keluarkan duit
tapi dia upset sebab dia sangat sangat perlukan duit

masa tu i ada rasa doubt
macam
perlu ke i letak nama mr husband semuanya
sebab if anything happen to me
zara n affan cuma boleh keluarkan duit tu bila diorang umur 18

tapi
i teruskan je la
sebab mr husband kan kerja
pandai pandai la dia carik duit untuk dia dan anak anak
bukannya macam ayam
kais pagi makan pagi

so i cakap pada orang epf tu
takpe
suami saya kerja

dah la dia gelak je bila dia tengok borang penama i tu
i letak 45% untuk zara
another 45% untuk affan
dan 10% untuk mr husband
lalu dia tanya
ni 10% ni, kira komisyen je la ye?

i cakap a'ah.
kalau dia nak kawen lain
cari duit sendiri
hehehheheheh

kalau i mati dulu
takpe kalau mr husband nak kawen lain
tapi
takbleh kawen selagi affan n zara masih sekolah
dan kalau mr husband kawen lain masa i dah mati
nanti hantu i akan kacau isteri baru dia

(yang selalu mr husband cakap, mesti i banyak dosa, sebab tu la jadi hantu)

i sayang je mr husband
sayang banyak banyak
dan bukan i tak percayakan mr husband
i percaya sangat sangat
tapi i lebih pentingkan masa depan kiddos tu
sebab perjalanan diorang sangat sangat panjang lagi
dan i rasa
ramai je parents yang fikir macamtu
ramai je yang dahulukan anak anak daripada spouse
tak kira sedalam mana pun kasih sayang pada spouse tu

cakap pasal kasih sayang
we are going to hit our 5th anniversary really soon
cepatnya masa berlalu
macam tak percaya dah hampir lima tahun kawen
kadang kadang rasa macam baru baru je kawen

sudah la.





zara, affan dan ice cream

Waktu kelas muzik semalam
affan buat perangai
tanak buat apa yang cikgu suruh
pastu nak nangis lama lama la

kenapa tah jadi macamtu

mr husband dah kata kalau kiddos behave
lepas lesson
boleh beli ice cream

sebab affan buat perangai
mr husband kata tanak beli untuk affan
beli untuk zara je

masa masuk simpang mcD
i cakap kat affan
"tanya abah. affan nak ice cream boleh"
affan tanak tanya mr husband
tapi dia cakap "abah kata tak boleh"

dia belum tanya
tapi dia sendiri dah cakap abah kata tak boleh

banyak kali i soh affan tanya abah dia
tapi affan tanak
zara pun asyik cakap kat affan
"adik tanya la abah"

bila sampai drive thru
mr husband order 3 ice cream
zara dah makin risau
dia asyik suruh adik tanya abah
tapi affan buat degil
tanak tanya
tapi affan dah pegang pegang baju abah dia

zara sangat sangat risau
dan asyik pujuk supaya adik tanya abah

bila dah sampai tempat pickup
dah ambil ice cream dari pekerja mcD tu baru affan cakap kat mr husband
"affan nak ice cream boleh?"

bila adik dah dapat ice cream baru la zara sangat relief
dan zara asyik gelak dan cakap tak henti henti
dan suara zara waktu bercakap tu adalah suara sebak yang dihappykan
(faham tak macamana?)

dia risau sangat kalau adik tak dapat ice cream

hati dia sangat sedih

zara ni kan
kalau hati dia sedih
dan lepas tu kita pujuk dia
dia akan cakap dengan sangat eksaited tak henti henti
tapi kita akan perasan yang suara dia adalah suara macam nak menangis
dan juga
dia akan gelak banyak banyak

semalam tu memang nampak sangat dia risaukan affan tak dapat ice cream
risau sangat sangat

walaupun diorang suka gaduh gaduh
tapi i tau diorang sayang menyayangi antara satu sama lain
kadang kadang kalau affan nangis
dia cuma nak zara sorang pujuk dia

dua hari lepas
zara balik sekolah nangis nangis
bila sampai tadika
affan peluk zara
nak bagi zara diam

i harap diorang akan sentiasa sayang menyayangi sampai besar
semoga kasih sayang diorang dua beradik tu kekal
jangan la diorang bila dah besar nak gadug gaduh tanak bertegur sapa
sebab diorang cuma dua beradik



Rabu, Oktober 03, 2012

Aisya zahirah dan asyraf zharfan

Tade keje dan saja saja google search nama asyraf zharfan
Dan search image
Pastu jakun jakun sebab first few pictures tu memang gambar affan

Call mr husband soh dia google

Few second lepas tu mr husband plak call i
Dia cakap kalau search aisya zahirah
Pun gambar zara akan keluar dulu

Yay!!!!!!

Tu pun eksaited kan
Mesti la

Ok
Tahun depan i dah tahu dah nak hantar zara kat mana
Tadi dah pergi tadika tu

Guru besar tu tanya i nak aliran biasa atau aliran mandarin
I rasanya nak aliran biasa je

Komfem la kot i hantar zara kat situ
Dekat dengan workplace i

Zara suka sebab ianya macam school
A real school
Zara dah duduk tadika dari baby
walaupun di tadika i tu
student tak ramai
jadi cikgu memang boleh menumpukan perhatian pada setiap murid
tapi
tapi dah 3 tahun zara kat situ
dia dah boring

Walaupun sekarang zara tadika kemas
Tapi tadika tu kecil juga macam tadika mama

Dan since next year zara dah nak masuk 5 tahun
Memang sesuai la dia masuk tadika yang macam sekolah

Oh
Next year kena daftar zara untuk tahun 1
Waaaaaaah
Dah besar anak i
Kena secure place di sekolah yang i nak tu
Tak boleh lambat
Nanti tak dapat

Masa kat tadika tu
I pegi juga ke taska
Saje je la bagi affan seronok
Tapi taska kan
Kat mana mana pun sama je
Budak budak melepak lepak
lantas affan kata takmo
dia nak tadika dia jugak
sebab ada acikHa

takpe
affan kan next year nak pegi tadika kemas
hahhahahha
baby i tu dah nak pegi sekolah
besar dah
semalam affan pakai baju sukan pun i rasa aneh

nanti la sambung



Jumaat, September 28, 2012

benda benda yang menghiburkan hati

1 . Asyraf Zharfan

Semalam kelas muzik affan
rupanya starting next month
Affan pun dah naik kelas
oooh
dah tak kelas baby dah anak mama ni

i selalu rasa affan ni baby sangat
padahal dah 2 tahun 2 bulan dah

mencarut pun pandai
haaaaaiiisshhhh
spoil

2 . Tidur malam

Semalam sepatutnya tidur dalam bilik kiddos
tapi kiddos tu
tau je la
masuk bilik diorang
diorang terus main
mr husband dah tido
diorang dok main main lagi
pastu gaduh
i pun dah tensen
las las i cakap i nak tido bilik i

nak tido bilik kiddos adalah sebab ekon dalam bilik i  tade gas kot
panas
tapi i plak jenis tak bleh tido kalau tak tengok tivi
dan dalam bilik kiddos tade tv
(tanda tanda kena letak tv dalam bilik kiddos)
bila i masuk bilik
kiddos pun ikut
sanggup la diorang nak tido dengan i walaupun pasang kipas je
sebelum tido, zara n affan dah siap buka baju sebab panas

tengok himym 1 episod terus i tidur
terjaga pukul 1.30 pagi rasa panas sangat
las las angkut budak budak tu masuk bilik diorang
bilik diorang waktu tu dah macam esbok sejuknya
walaupun dah pukul 1.30 pagi
dan budak budak tu pun tengah tidur lena
i pun tatau kenapa i pasang jugak diorang punya turtle projector light tu
bagi diri sendiri happy kot

kan i tak boleh tido sebab tak tengok tivi
takkan nak main iPad
kalau dah browse internet
langsung tak tidur la
i ambik laptop dan bukak movie the cat in the hat
dalam setengah jam
i pun tidur

3 . Nama Panggilan

back to kiddos
sekarang n kadang kadang kita panggil mr husband papa zola
mr husband kata kalau ada anak lagi nak bagi nama zola
boleh la dia betul betul jadi papa zola

pastu kiddos tu plak kalau datang angin ngada2
mula la panggil i mommy
zara plak, ada masa panggil i mak
ikut suka hati diorang la
pastu panggil mr husband papa doli la
panggil i mama doli
suka betul bagi nama merepek repek ni

sama la jugak dengan i
sebab i pun suka bagi nama merepek repek kat diorang
kadang kadang i panggil zara
aisya ya-yo-yi
panggil affan
asyraf ton-ton-ton

affan pun kalau i tanya nama dia pun
dia dah tak cakap asyraf affan
dia kata nama dia asyraf ton-ton-ton
bila tanya nama kakak apa
pun dia akan cakap aisya ya-yo-yi

funny kan kitorang ni

4 . Makan

Semalam i masak chicken chop+ vege+ fries untuk mr husband
n fish fillet n vege untuk i

alang alang tinggal 4 ketul je ayam chicken chop
i masak je semua
supaya mr husband makan 2 ketul cken chop
lagi 2 ketul tu spare kot lepas kelas muzik affan nanti mr husband lapar lagi

rupanya monster tu
skali makan
dia terus makan 4 ketul chicken chop skali dengan semua side dishes  skali
memang monster
lapar sangat kot

dasar monste



Khamis, September 27, 2012

my sweet affanboy

pada affan
semua benda kena ada mama

fish kena ada mama
dog kena ada mama
rabbit kena ada mama


pada affan
semua benda comes in family

pada affan
semua benda yang berlaku
kena ada sebab

bila hujan turun
affan tanya
siapa bagi hujan turun
dan i jawap tuhan bagi hujan turun

bila hujan dah berhenti
affan cakap
tuhan dah lap hujan

comel

affan ni sangat adorable
tapi sangat penakut
kakak pulak selalu takutkan dia
elok elok diorang duduk dalam bilik
nanti zara lari keluar bilik
pastu affan nangis sambil cakap kakak tinggal

kalau nampak pokok pisang
affan akan cakap
"nak makan pisang
macam monyet"
"uu-uu-aa--aa"
sambil buat bunyi monyet

my 2-year-old son ni
malam malam dia tanak minum susu botol
tapi subuh subuh
bila i bangun
mesti kena bancuhkan susu
bila dia dengar je bunyi susu bergoncang dalam botol
dia dah hulur hulur tangan nak capai botol susu
padahal mata masih pejam

dah affan
perasan dia comel macam boboiboy
hehehehhe

update on zara : starting next month, zara dah naik kelas untuk music lesson. sebelum ni kelas 30 mins. lepas ni, kelas 45 mins. Nama kelas tu CS. pastu parents dah tak boleh join the class. parents cuma boleh sit aand wait outside the class. my daughter dah semakin besar. ai sediiiiiiiiih

Khamis, September 13, 2012

zara dan eksiden basah

semalam sampai rumah terus siapkan nasi zara n affan
goreng koay teow
suap zara n affan makan nasik
tengah makan tu affan terbatuk
dan i tade benda nak tadah
i guna bekas nasi untuk tadah muntah affan
dah takbleh makan nasi
suap diorang koay teow sket
tapi budak2 tu kan orang melayu
makan nasi laju la
yang lain lain, slow

pastu lepak lepak sampai pukul 7
mandi dengan zara n affan
sebelum mandi gaduh dengan affan sebab dia suka nangis
las las i cakap affan kena diam sebab syaitan suka datang maghrib2 camnih
baru dia nak diam

memang elok elok habis mandi dalam 7.20
pakaikan diorang baju
sembahyang
pastu keluar
i tengok jam waktu keluar rumah pukul 7.34

memang i bajet
ngam la nak pegi billion
dan akan sampai kelas muzik zara by 8

tujuan nak pegi billion adalah sebab nak beli popcorn
zara nak sangat popcorn
sampai billion
masuk supermarket dulu sebab nak beli air vitagen
dah makan mesti nak minum kan

masa q nak bayar
zara cakap nak kencing
i suruh dia tahan
tapi dia dah terkencing dah pun
haaaaaiiihhhh
i tengok jam dah 7.50
masa nak bayar tu i soh zara tunggu kat tepi
zara asyik cakap
lain kali dia tak buat dah
itu first time dia terkencing dalam seluar
selama ni tidur malam tak payah pakai pampers pun

lepas bayar
terus masuk kids dept
seb baik same floor
terus ambik seluar dan bayar
basuh kaki zara dan terus salin seluar

sampai dalam 8.10 kat kelas
masa zara kencing tu
i dah terpk
kalau nak balik rumah dan ambil seluar
dah makan masa
maunya terus tak pegi kelas

sepanjang masa tu affan menjadi babyboy yang sangat baik
elok je duduk dalam groceries trolley

dalam kelas muzik pun affan jadi babyboy yang baik
sebab dia tau abah tade
dan itu kelas kakak dia

takpe
malam ni kelas affan pulak

oh
mebbe mr husband kena pegi kursus 18-21st sept nih

Selasa, September 11, 2012

suka bercakap cakap

andainya aku bisa terbang
melebarkan sayap ke sana
dan terbang hingga ke jauh
melintasi garis dunia

-tuhan tolong aku_iamneeta

eh
lagu tu pusing pusing dalam kepala
lebih lebih tang bridge tu

i rasa
i dah ok sket dengan jadual harian
nak mengurangkan masa busy
i dah tau apa yang perlu didahulukan
apa yang boleh dikebelakangkan

i baru kata kerja di ofis adalah rileks
tapi the day i published my entry pasal rileks tu
datang satu kerja
takpe
its a challenge
i like je sebenarnya

dapat surat naik gaji
walaupun sangat sikit
tapi
alhamdulillah
daripada takde langsung

dan dengar akan ada berita gembira (bonus)
untuk hujung tahun nanti
syukur
boleh bawa anak anak pegi berjalan jalan

sebab Affan nak jadi pilot
I janji dengan kiddos nak bawa diorang naik kapal terbang
rasanya dah boleh naik flight budak budak tu
dah boleh jalan sendiri
tak payah mengusung stroller
dapat naik flight KUL-SIN pun takpe

hati i menggedik gedik sangat nak new handbag
new wallet
agaknya dah sampai masa i sangat sukakan handbag/purse
hari hari telan air liur tengok handbag LV
hari hari telan air liur tengok handbag chanel yang sangat gorgeous
hari hari tengok purse coach yang cantik cantik
rasa nak beli sebiji wristlet coach untuk cik zara
boleh jadi handbag kecil comel untuk zara

zara punya handbag guess pun dah lunyai
walaupun i ada beli beg/handbag murah untuk zara
tapi dia macam tak suka nak pakai
sian zara
mama ada duit nanti mama belikan coach untuk zara ye

i banyak kali nak tekankan
kalau rasa tak mampu
tak payah beranak ramai ramai
kesian si anak naik motor beramai ramai
kesian si anak jadik orang nomad
kesian si anak tak cukup kasih sayang
kesian si anak terpaksa menjaga adik adik yang lebih kecil
kesian si anak tak dapat cukup perhatian

mr husband kata
anak kawannya 3 orang tengah ambil medic
tapi memang dari kecik
everyday si bapa akan duduk dengan anak anak untuk belajar
i kata
nak disiplin dan tekun macamtu yang susah
sangat sangat susah
nak spend half an hour untuk duduk dan mengajar anak is not an easy task

ada lagi benda nak cakap
later la
lupa





Khamis, September 06, 2012

randomness yang dah tak terkira

1 . i suka je kalau dia tade. kalau dia ada i jadi rimas. runsing pun ye jugak. kalau dia nak ada pun, bila semuanya dah selesai. tapi kalau belum selesai, i tak suka.

2 . Affan suka menangis. Suka bergaduh dengan kakak. Dah ada ipad sorang seketul pun nak bergaduh lagi. tak paham. tapi affan kan baby lagi. sian dia. I selalu treat dia macam dia sebaya kakak.

3 . I rasa i dah jumpa solution for next year. tengok la, jadi atau tak.

4 . Dalam music class semalam miss chen suruh zara nyanyi lagu "two little dicky bird" kuat kuat sebab zara pandai nyanyi lagu tu dari kawan kawan yang lain.

5 . Harini zara pegi sekolah ikat rambut. dia yang beria ia nak ikat rambut.

6 . Harini birthday mak. nak cari kek n birthday prezen jap lagi

7 . I rasa kerja kerja di tempat kerja adalah lebih relax berbanding house chores. Boleh kata tempat kerja (untuk masa ini) adalah tempat i de-stress. sebab sekarang i cuma perlu mengajar je. tade kena buat admin works.

8 . semalam affan gaduh dengan mr husband. pastu affan nak minum. dia cakap kat i. "nak air baboh" i pun ambilkan air. pastu sebelum minum dia cakap "biar abah tak bleh minum" . suka gaduh dengan abah dia nih. Kenapa tah. Dari sekecil kecil baby suka gaduh dengan abah dia.

9 . Was shocked bila dengan ada orang yang i kenal dan sebaya i dah divorced. Dah la anak sebaya zara. I harap, jodoh i dan mr husband kuat dan kekal hingga i mati. tapi kalau i mati dan dia kawen lain, nanti i jadi hantu untuk haunted bini baru dia.

10 . Walaupun i rajin download movies, tapi rupanya i tade masa nak tengok.

11 . Sekarang ni i banyak tak suka cerita cerita yang mr husband suka. haritu tak habis2 tengok the hunger game kat astro best. pastu malam semalam dia tengok channel ape tah kat tivi. I tak berminat langsung.

12 . Astero ni pun satu hal. ada beratus ratus channel tapi susah betul i nak jumpa channel yang i suka. sekarang ni channel yang i suka tlc, afc, history channel, starworld dan kadang kadang bio. tapi kalau mr husband pegang remote, mula la dia tengok channel yang i tak suka macam sports, e!(kardashians pun dia layan yang i tak suka tu)

13 . macam rilek tapi busy

Isnin, September 03, 2012

randomness lagi

1 . After 2 years, malam semalam kitorang pegi ke lost world hot spring. affan tak pernah pergi. before affan lahir dan selepas bambang sihat, almost every week pegi lost world. lepas tu affan baby, macamana nak bawak dia. lama lama dah lupa langusng pasal hot spring.

2 . Internet kat ofis ni adalah sangat slow. hari hari menyakitkan hati. gila kedekut nak invest pakai internet yang berkapasiti tinggi. masa i kerja di sentral dulu, yang pakai internet daily cuma 3 orang. tapi company ambik internet yang bayar rm400 monthly. memang bes la laju.

3 . Kadang kadang, orang yang meniaga makanan ni tak malu. masak tak sedap, pastu berani nak jual. kita dah beli, terpaksa telan je la, sambil maki berbakul bakul. kadang kadang makan sesuap dan terus buang. I masak sendiri jugak yang sedap. tak lama lagi boleh celen the chicken rice shop. nasik ayam ayamas memang i dah kalahkan sebab nasik dia tasteless. ayam memang ok. tapi i pun dah pandai masak ayam sedap dah. hahahhaha

4 . Hari hari bukak facebook. kenapa tah. addicted?

5 . i rasa work is my therapy. i duduk rumah busy gile. di tempat kerja, sepanjang semester ni satu hari cuma ada satu kelas. dan friday tade kelas. lepas kelas i boleh duduk depan pc sambil buat apa apa yang i suka. contohnya main fesbuk dan buka belog. kerja kerja separa suka adalah buat research dalam internet. (research la sangat kan)

6 . I rasa seru nak sambung belajar tu dah makin sampai. hati i dah makin menggeletek nak sambung belajar.

7 . kena buat jadual untuk zara, kalau tak setiap hari dia nak habiskan satu buku. nanti boleh tulis, tapi tade input.

8 . kena bayar yuran kelas muzik zara n affan. jangan lupa.

9 . buat appointment untuk pegi enopi.

10 .  saja nak cukupka sepuluh

Khamis, Ogos 30, 2012

banyak tajuk dalam satu cerita

berhati hati di jalan raya

berapa ramai babies/ kids yang kehilangan kasih sayang ibu atau bapa disebabkan pemusnah nyawa si jalanraya. berapa ramai isteri yang kehilangan tempat bergantung / kasih sayang suami disebabkan pemusnah nyawa si jalanraya. berapa ramai kids / babies yang kehilangan kedua ibubapa dan menjadi yatim piatu disebabkan si pemusnah nyawa jalan raya. this is sooooo scary. i risau oke. minta minta dijauhkan keluarga i dari musibah seperti ini.

kena berhati hati di jalan raya. i tau, kadang kadang kita memang kejar masa dan kita sakit hati bila ada kereta yang slow. ataupun kita rasa kereta kita bes sangat dan kita pandang rendah pada kereta kereta yang kita rasa levelnya rendah dari kereta kita. ataupun kita rasa cara pemanduan kita memang bes dan orang yang tak reti bawak kereta. benda benda tu semua ada dalam diri kita, kena muhasabah diri sket. (peringatan untuk diri sendiri sebenarnya).

semalam zara cakap pada mr husband

berhati berhati di jalan raya
pastu dia rephrase
hati hati di jalan raya
pastu dia rephrase lagi
berhati hati di jalan raya

tu la zara
kalau dia betul betul nak cuba, dia memang akan ulang sampai berjaya. sampai dapat jawapan yang betul.

tak lama lepas tu
sambil mr husband bawak kereta di jalan yang straight
ada plak kereta pelesit mana tah keluar simpang tak tengok kiri kanan
i cakap kat mr husband "careful ni"
zara yang duduk belakang cakap "careful careful di jalan raya"
sweet kan. dia nak cakap berhati hati di jalan raya.
ok la. paham konsep. dan pandai guna perkatan untuk translate.

toshken

yang kelakar
dari baby i ajar zara sebut socks
bila dah sekolah, dia pepandai ikut kawan nak sebut stokin
tapi dia sebut "toshkin"


makan

mr husband kata, kawan dia tanya, bila lagi nak bawak makanan banyak banyak pegi ofis. tu la mr husband ni, tak cakap awal awal. kalau cakap, i boleh la gorengkan mee untuk dibawa ke ofis. pagi tadi i gorengkan bihun untuk dihantar ke tadika. habis masak je, tengok mr husband dengan tak malunya ambil secubit dan makan. dah la ambik pakai tangan. tak senonoh. ambil la letak dalam pinggan.

pastu i tanya mr husband. nak bawa bekal air ke, sebab i dah sediakan bekal air untuk dia.
mr husband cakap "saya tak dahaga, lapar je". boleh ke pegi keje tak dahaga. i setiap hari mesti habis sebotol air 1L. tu pun kadang kadang tak cukup. pastu pagi tadi dah cakap kat i malam satg dia nak makan bihun goreng. nak sebungkus untuk dia sorang. so pagi tadi i dah keluarkan bihun. sepaket setengah. i cakap kat mr husband "satu ni untuk awak. setengah ni untuk kitorang (zara, affan n i)".

tengah hari tadi i balik rumah, dah siap tumbuk bahan2 untuk masak bihun. dah keluarkan ayam dari freezer, satg balik nak beli fishball. balik rumah kena cepat cepat masak bihun. lepastu i dah pesan kat acikHa mintak dia mandikan zara n affan siap siap petang ni, supaya bila i ambil, boleh terus pakaikan diorang baju jalan.

jadual yang busy

petang nanti, i nak balik rumah masak. pastu pukul 5.15 nak ambil zara n affan di tadika. nak tunggu tadika tutup pukul 6. i dah janji nak belikan beg sekolah baru untuk zara (dan affan). so nak pegi lepas pukul 6. pastu nak ambil mr husband di ofis. pukul 8 i nak pergi tadika kemas zara, nak tolong potong2 bawang. esok tadika zara ada sambutan hari raya. dan bacaan yaasin. jadi nak buat gotong royong masak2 sket. pukul 11pm mr husband nak pegi main futsal. so i rasa by 10pm i dah boleh balik rumah. tidokan kiddos dan b4 mr husband keluar, diorang dah tidur. kalau diorang berjaga, mula la meragam nak ikut. tapi kadang2 i cakap je "abah pegi work". tapi karang pegi tadika zara, i mesti la bawak sekali zara n affan.

busy kan. tengah hari tadi lepas cikgu zara cakap pasal nak masak masak malam ni, terus i kena tukar plan. tu yang tengah hari tadi lepas ambil zara di tadika, i singgah rumah dan sediakan bahan bahan nak masak bihun, siap siap angkat kain, ada masa sket, siap siap buat air gula (supaya senang nak bancuh air). mr husband suka minum air bancuh. i minum air kosong sudah.

eh
lupa dah nak tulis apa lagi

Rabu, Ogos 29, 2012

perihal post-raya

1 . zara suka buat latihan di rumah. semangat sejak sejak nak pegi Enopi. Even affan pun bising nak pegi Enopi. I dah buat research between kumon and enopi, dan hati i memang lebih nak pegi enopi.
(self note : kena buat appointment untuk pegi enopi.)

2 . dah start bekerja selepas raya. rutin kena balik kepada keadaan sebelum bulan puasa. balik kerja, pergi tadika, balik rumah dalam pukul 6+. siapkan makanan zara n affan. sambil tu siapkan beg sekolah diorang untuk hari esoknya. masak dinner. biasanya mr husband balik by 9pm. kena siapkan semuanya malam supaya bila bangun pagi, cuma perlu basuh botol2 susu, sidai dan lipat kain sahaja. kalau rajin dan tak penat, boleh lipat kain malam sebelum tidur

3 . zara dah bising nak pegi ballet semula. haritu dia siap prektis buat point and flat toes.dia pun janji kalau pergi ballet, i dah tak perlu masuk kelas dia.

4 . kalau zara masuk ballet semula, dengan music lesson lagi, nak pegi enopi lagi, i rasa jadual malam i akan lebih pack. music lesson zara n affan hari yang berbeza. dan kalau boleh i tanak kacau saturday sunday. its a holiday for both zara n affan.

5 . hari jumaat ada sambutan hari raya dan hari kemerdekaan di tadika zara. kena pergi tadika dia early2 morning. sebab rumah i tade kuih raya, i dah order apam polkadot. sesuai untuk budak kecil.

6 . Esok ada sambutan hari raya dan hari kemerdekaan di tadika. I dah siap siap download lagu merdeka, lagu raya upin ipin dan siapkan aktiviti untuk budak budak tadika ni esok. Semoga mereka bergembira

7 . oh. kalau kau selalu quote hadis/ceramah2 agama dan kau rasa kau sangat baik berbanding orang lain, elok sangatkah kalau kau bertudung dan kau upload gambar kau yang tak bertudung? jangan jadi hipokrit. padahal berdegar degar kau dok melaungkan konon2 kau sangat alim. kau hantar anak pergi sekolah agama.   kau rasa orang orang yang biasa biasa ni macam sangat banyak dosa. kau post status status dengan niat nak menunjukkan yang kau penyokong kuat partai bulan. padahal kau pekerja kerajaan. mungkin kau nak merasa kerjaya kau tumbang juga bila partai dacing itu tumbang. berani? tapi kau post gambar kau tak bertudung. apa kes???? terlepas pandang??? ........mungkin tidak

8 . agak-agak mr husband tau tak i panggil dia bambang?

9 . i rasa affan semakin berisi

10 . tadi ada makcik cakap, muka i dah nampak lebih cengkung lepas puasa. hahahahhaha ..... bangga

11 . kalau pakai kereta setakat viva, bawak lane kiri sudeeeey. tapayah la bawak lane kanan dan membuatkan kereta belakang terpaksa tailing (ini kes pagi tadi sewaktu nak ke tempat kerja). sudahnya semua kereta yang tailing ni masuk lane kiri dan memotong kau, viva. kau tak malu? atau tak sedar? atau kau tak tahu kalau slow kena duduk lane kiri.

12 . (ini ayat berlagak). kau bawak kelisa je kot. tapayah la nak hon2 sambil si isteri yang duduk sebelah co-pilot nak pandang2 i macam i buat salah. dah cukup baik i bagi kelisa maroon kau tu jalan. nak je i jerit "naik kelisa je wooooiiiii!!!!!!" ( belagak la sangat , sambil feeling2 i tengah bawak mercedes)

13 . affan ikut mr husband pergi sembahyang raya dan hari jumaat lepas mr husband bawak affan pergi sembahyang jumaat

14 . zara n affa pun rajin nak ikut i sembahyang. semalam i beritahu zara, lepas sembahyang, kita boleh berdoa. boleh mintak apa apa pada tuhan. boleh minta zara jadi cerdik,boleh minta mama, abah, adik n zara sihat, lepas sembahyang semalam, i dengar mulut dia terkumat kamit. apa agaknya doa zara.

15 . i suka kata kata idola i "Better the devil you know than the angel you don’t."   
 true indeed. ini macam lebihkurang omputih punya peribahasa yang berbunyi the grass on the other side is always greener. melayu punya peribahasa, i can;t think of any at this moment. perhaps hujan emas di negeri orang? relate tak?

ok. karang makin merepek plak. kata nak buat entry post raya. enough. zara kata enough tu sudah. betul tak??

Selasa, Ogos 28, 2012

raya

okeh
ini gambar family masa raya

ini je la dulu
nak balik dah

Rabu, Ogos 15, 2012

hal hal sambungan

last entry i ada cakap yang i cranky. satu hari nak berbuka di hotel, mr husband pesan soh i jangan cranky. lantas, cik zara bagi jatuh henpon sampai berderai pun i tak boleh cranky. (tapi henpon ok je bila dicantum semula) 

dan masih pasal cranky. satu malam selepas berbuka , mr husband pulak cranky. rupanya dia masih lapar. lantas i pun keluar nak belikan burger untuk mr husband yang cranky. las las dia ikut sekali sebab kiddos semua nak ikut i. si cranky nak oblong dengan double. i beli burger special untuk diri sendiri. lepas mr husband habis makan, kot2 dia lapar lagi, i cakap kat dia. kalau lapar ambik la burger i. dia takmo. sebelum tidur i simpan burger dalam fridge untuk sahur. waktu sahur i bersemangat bangun nak makan burger, skali tengok bukan burger i je habis. burger cik zara pun habis jugak. sedey i tawwwwww. dah la tade benda nak makan. nugget , cken fingers ada la. tapi tak kose i nak menggoreng pepagi buta. i nak masuk microwave  dan makan je. 

last entry jugak i ada cakap pasal lenguh lenguh badan yang melampau. kelmarin dah pegi klinik. lagipun i demam juga. lepas makan ubat, i tidur, badan memang berpeluh peluh. 2 kali i makan ubat sebelum tidur, dan waktu tidur tu, badan berpeluh peluh yang lebat. dan selepas makan ubat "sakit rusuk" (itu yang tertulis pada plastik ubat) hilang terus sakit belakang. memang painkiller yang kuat

pasal sakit belakang ni, i ada cakap dengan mr husband. adakah i sakit sebab i tak pergi berurut lepas keguguran? sebab lepas beranakkan zara, affan dan miscarriage memang i ada berurut. tapi, lepas urut urut tu semua, tade plak i rasa bes. rasa biasa je. macam orang kata, badan rasa ringan la, rasa lega la. i rasa biasa je. lantas buat apa i nak membazir samapi rm60-70 untuk satu kali urut. 3 kali urut dah dekat rm200. 

mr husband kata, orang putih tade urut urut pun. ok je. orang melayu ni je ngade ngade. ok fine. 

sebelum jumpa dokter dan makan painkiller tu, macam macam i buat nak bagi hilang sakit belakang. sapu yoko yoko, pakai koyok, pakai foopatch (nak menghilangkan toksin kekdahnye), pakai mesin urut, semuanya tak jalan. i siap dah takut akan jadik paralysed. takut sakit belakang sampai mati. 

i jumpa tempat makan yang bes. boleh pegi lepas raya nanti. 2 kali berbuka di situ pun ok. mr husband siap soh cek facilities dan berapa room rate kat situ, kot2 bebila nak tido situ. hahahhahaha. ngengade. tapi kiddos tu suka la kalo dapat tido hotel, especially yang ada pool

i redho je. (pasal hal yang i sorang je tau)






Khamis, Ogos 09, 2012

another random-ness

1 . Semalam berbuka di luar. tak bes. makanan tak sedap. ayam goreng keras macam batu. walaupun mr husband kata ayamnya sedap, tapi i rasa tasteless. seb baik kampeni mr husband yang belanja. kalau i bayar sendiri, mau i hamuk satu kedai . suasana pun tak bes. panas.

2 . i nak mencuba fesyen fesyen baru.dah lama sangat i stick to the same old fashion. i nak cuba big belt, skinny pants (walaupun kaki pendek dan gemok), color block. dah lama i ambik safe color macam PUTIH, hitam, brown, grey. nak cuba kaler yang sakit mata. tapi tatau cukup courage ataupun tak

3 . sebab perut besar dan macam takmo kempis kempis, i suka dan selesa pakai shirt, dan kalau pergi kerja, i suka je pakai baju yang tak bershape. tapi rupanya mr husband tak suka. besar dan tak cantik katanya. bukan oversized shirt pun i pakai. i rasa mr husband suka i pakai baju yang ngam ngam dengan badan i. kalau besar mungkin nampak selekeh

4 . mungkin sebab i dah lama duduk ipoh dan environment tempat kerja tak memerlukan i berfesyen lebih lebih tapi i akan cuba untuk lebih nampak presentable bila pegi keje

5 . kasut raya belum beli. mungkin nak tunggu mr husband belanja ataupun kalau dia buat bodo, i kena pegi beli sendiri sambil mengesat air mata sendiri

6 . i pun tau yang i makin cranky. nasib baik mr husband macam rilek rilek je bila i cranky. emosi tak stabil sangat.

7 . i dah jumpa bb cream n bedak yang sesuai dengan kulit i. tade la bila pakai macam tepung gomak. terima kasih maybelline

8 . i dah pandai transfer file to ipad. (ni pun nak bitau?) i dah transfer citer upin ipin banyak banyak n nanti nak transfer citer boboiboy kat ipad zara n affan. raya ni kan nak pegi kuantan, jalan jauh. lantas mesti kena ada entertainment untuk budak 2 orang tu. tv dalam kereta dah losyak. tak boleh on, jadi i kena jugak letak lagu lagu bes banyak banyak dalam henfon supaya nanti dalam kereta boleh layan lagu

9 . i selalu sakit belakang dan rasa macam nak lipat lipat dan regangkan badan supaya tak sakit/lenguh

10 . puasa. alhamdulillah

Rabu, Ogos 08, 2012

random


1 . i should be thankful sebab ada mr husband.

2 . haritu pegi kl, i tengok ramai giler oang yang pakai handbag LV. adakah ini satu petanda?

3 . kalau tak boleh nak handle, tak payah buat

4 . i nak cari skinny white jeans/pants sebab na matchkan dengan yaya's white skinny jeans (my daughter tu pakai skinny jeans cantik la sebab kaki dia kurus.tapi walaupun i berkaki pendek dan agak gemok, i tetap nak carik jugak)

5 . i dah siap buat rubric untuk next sem. tinggal nak print je

6 . i dah start puasa after 10 days tinggal

7 . harini dah start kerja

8 . i rasa nak makan pizza with lots of mozarella, melted cheddars, black olives, mushrooms, pepperoni, sausages. tapi mr husband kata beli je. pastu add-on la. i rasa nak buat sendiri sebab boleh letak toppings banyak banyak biar penuh, biar berat

dah

Sabtu, Ogos 04, 2012

from ikea to GH

on wednesday I ada hal di kl
so wednesday morning mr husband n i gerak ke kl
hantar zara n affan pergi school
pastu pukul 10 baru gerak ke kl

appointment pukul 2
habis meeting pukul 2.20
ape lagi
kitorang terus ke ikea
pastu terus sambung cari baju raya untuk zara n affan

pukul 5 gerak balik ke ipoh
sampai ipoh ngam ngam dekat waktu berbuka
sempat la i mandi
lepas mandi terus berbuka

waktu berbuka tu i sakit perut sangat sangat
macam rasa senggugut
sampai dedi i tanya "tak makan udang ke?" 
sebab abah masak kari udang galah

tapi i sakit perut sangat
jadi makan ala kadar je

masa tu memang dah fikir
balik rumah nak mintak mr husband tolong tuam kan perut

bila dah habis makan
i nak pergi toilet
tapi abah plak nak masuk toilet bawah tu
so i kena pergi toilet atas

masuk toilet
i pun mencangkung
i pun tatau kenapa i tak duduk atas toilet bowl
bila i mencangkung
keluar darah banyak giler
pastu tiba tiba rasa macam nak beranak
i rasa macam seketul benda keluar
memang keluar seketul macam daging
selain darah darah berketul ketul macam jelly

dan darah keluar tak henti henti
i panggil mr husband suruh tengok
i tanya nak kena buang ke tanam
mr husband pun terkejut
pegi tanya abah i
abah laaaagi la panik

kebetulan plak haritu mak pegi berbuka kat heritage hotel
Abah terus pg ambil mak
I kena tunggu kat rumah
Sempat la i salinkan baju tidur yang elok sikit untuk zara n affan in case diorang ikut i pg hospital

Zara siap cakap kat i
"lepasni kakak akan dengar cakap mama"
Pastu dia buka ipad dan pasangkan lagu twinkle2 untuk soothe kan i

Bila abah sampai
Dia suruh mr husband bawa kereta sendiri
While i naik kereta dengan abah n mak
Sepanjang jalan ke hospital memang i kena lecture habis habisan
Dah la kena pakai kain batik
I dah rasa macam duduk ceruk ulu banat

Abah berhenti kat emergency
Terrus naik wheelchair
Diorang ambil pressure
Masuk kt emergency
Doktor terus cek sambil seluk seluk
I nampak ada segenggam blood kat tangan dia

Then diorang hantar i ke tingkat 1
Scan dan doktor kata ada lagi yang tertinggal
So kena tunggu the next day untuk "operate"
Term nye je operate
Tapi sebenarnya tade la apa
Cuma sepanjang procedure tu diorang pengsankan i la

Eh
Nanti i sambung
Nak siap2 pegi tido rumah mak

Khamis, Julai 26, 2012

on puasa and Ipoh buffet price list

dah 6 hari puasa
Alhamdulillah
i diberikan kesihatan yang baik sepanjang 6 hari ni
cuma bila dah petang petang
mula la rasa nak termuntah
mebbe sebab perut dah mula lapar

dan
sejak sejak sedar diri dah tua
i dah mula bangun untuk bersahur
be it 5 am ke, 3am ke
mesti kena bersahur
kalau tak lembik la
kelmarin konon konon kuat
cuba la minum air je untuk bersahur
rupanya
bila sampai petang
i memang lembik

mungkin jugak sebab semalam kabinet dapur sampai
so tengah hari tu balik kejap busy kemas dapur
pastu pegi keje
balik keje tengok mr husband dah nak siap kemas balik dapur yang dah letak almari tu

buka puasa sepanjang 5 hari ni pun
i cuma makan separuh pinggan nasi dengan lauk
dalam seketul dua kuih
tapi i minum almost 2 litre air dari berbuka sampai sahur

semoga raya ni i jadi lebih kurus
sebab dah more than 2 months i gemok macam orang pregnant

makan kat rumah boleh la kan
makan sepinggan je
ce kalau gedik nak pegi makan buffet
mesti makan kenyang kenyang macam ular sawa

nyway
sebab tiap tiap tahun pun i buat
ni pun i nak keluarkan list buffet berbuka di sekitar ipoh
kita start dengan yang murah ke yang paling mahal la ye

1 . d'polo cafe (lan's katering) - rm24.90
2 . Restoran Simpang Tiga      - rm26
3 . Dubliners Cafe                  - rm27
4 . Syuen Hotel                      - rm29.99
5 . Ritz Garden Hotel             - rm32
5 . Tower Regency Hotel       - rm35
6 . Clearwater sanctuary         - rm35
7 . Excelsior Hotel                  - rm35.99
8 . Heritage Hotel                   - rm43
9 . Impiana Hotel                   - rm53
10 . Kinta Riverfront Hotel     - rm55
11 . Impiana Hotel                 - rm63


ni je la yang i dapat kumpul
ada lagi few others yang i tak sempat nak cek harga

still
kat ipoh ni
harga buffet berbuka masih murah compared to other states

hotels yang i letak kat atas tu ada sijil halal dari JAKIM/JAIN/MAIN
except for kinta riverfront
mebbe sebab tu hotel baru kot
mebbe diorang dalam proses apply
ada jugak yang sijil halal dah tamat tempoh
tapi tak sure pulak yang mana
boleh la cek pada laman web jakim ye

pokok pangkalnya
tepuk dada
tanya selera
berbuka satgi nak makan apa






Isnin, Julai 23, 2012

that i love

i can listen to

1 . ray mak
2 . ThePianoGuys
3 . and all versions of pachebel canon in d

all day long

Isnin, Julai 16, 2012

persiapan untuk hari raya

Baju raya zara n i dah tempah
akak yang jahitkan baju tu kata kalau kain cotton i tu ada lebih, dia akan batkan juga baju zara sebab kain tu bidang 60
baju affan pun dah tempah hari sabtu haritu
baju mr husband je belum tempah

pagi tadi i tanya mr husband
"bila nak tempah baju awak? seminggu sebelum raya?"
hahahahahahahha

tahun ni memang i tanak jadi macam tahun lepas
tempah baju seminggu sebelum raya
hasilnya
i dapat baju raya a day before raya haji
mr husband n affan punya baju pulak tempah dengan harga rm500++
tak ke membazir

tahun lepas
malam raya tu la mr husband n i gigih berjalan area greentown cari baju raya yang sepasang untuk zara n i
its not easy nak cari baju yang sepasang dengan saiz zara yang sangat kecil dan i yang agak agak gemok ni
dengan nak cari baju
dengan nak ambik sate
dengan nak ambik cheese tart
memang busy gile la a night before raya tahun lepas
belum kira dari pagi i dah sibuk
pegi pasar beli ayam 3 ekor
(eh, last year i buat rendang tak untuk mr husband?)
nasib baik zara n affan pegi rumah acikHa
pastu hantar plak diorang ke rumah mak
nak kena iron baju raya lagi
sebab keda dobi semua dah tanak ambik untuk iron

jadi tahun ni i jadi orang yang berhemah
sebelum puasa lagi i dah paksa mr husband pegi jakel
supaya i boleh pegi tempah baju cepat cepat
supaya boleh dapat cepat cepat
supaya boleh hantar iron cepat cepat

tapi
raya tahun ni i balik kl
jadi i tak perlu nak busy busy masak
tapi biasanya kalau raya
mesti la anak anak bagi kuih raya kat parents kan
i belum tempah apa apa kuih lagi
i baru tempah cheesetart untuk bagi mak n mak mertua

haaaaa
sebab i kan orang yang berhemah
tahun ni i dapat tempah baju dengan kadar yang sangat sangat murah
baju i tempah dua pasang cuma rm55
baju zara rm10 sepasang
baju affan rm15 sepasang
murah sangat sangat.

Rabu, Julai 11, 2012

happy 2nd birthday Asyraf Zharfan

it's my son's birthday today
he's already 2 years young
he was born at 12.30 pm on Sunday, July 11th 2010

Affan adalah seorang yang cepat besar
even when he was 21 days, he looks like he's already 2 months
2 days after mom n dad shaved his hair bald
kepala dia dah hitam balik dengan rambut


Affan serang yang cepat belajar juga
my dad keep on saying "kalau ajar zara, affan pun akan tahu juga"
sebab dia akan ikut apa yang kakak dia buat
dia akan nyanyi lagu lagu yang kakak dia nyanyi
dia akan ulang balik segala apa yang kita cakap

affan mula berjalan when he was 10 months
When he reached a year old, he can run, he can speak simple words
semua yang jumpa affan akan cakap affan pandai bercakap

masa raya tahun lepas
masa tu affan baru dalam setahun sebulan atau dua bulan
tok mama was very impressed sebab bila tok mama tanya affan mana tok mama punya shoes
affan boleh bagi kat tok mama
even sepasang kasut tu letak jauh between each other
affan boleh bagi dan hand it over to tok mama

affan suka kiss kiss orang yang dia sayang
dia selalu kiss i
selalu kiss kakak yaya
tapi affan suka gaduh dengan abah dia

mebbe affan rasa dia adalah si "protector" dan bukan abah dia
tapi kalau takut dia nak abah

affan adalah sweet talker juga

tapi affan pemalas
sangat berat tulang
jangan harap la dia nak tolong kemas even kalau dia buat sepah
selalunya kakak yaya je kena buat/kemas

kalau suruh dia tolong nanti dia akan kata dia penat la
ataupun dia akan suruh kita buat sendiri

oooh
haritu dia ada nampak awek awek masa nak beli kuih
pastu dia jerit kat awek awek tu "hi, affan ada duit syiling"
sambil tunjuk duit syiling dia
dia faham konsep yang nak tekel awek kena ada duit
hahhahahahahha

dan affan
affan cuma nak pada girl yang cantik
biasanya kalau awek awek cantik
dia bagi la dukung dia
awek seksi ke
memang budak lelaki affan ni

ok la
happy birthday affan
malam ni lepas kelas muzik kakak
kita pegi rumah atok
atok nak ceebate birthday affan


Sabtu, Julai 07, 2012

me and the dilemma

i tengok ramai kawan kawan i sedang pregnant
baru bersalin

i nak tambah anak pun nak pk sejuta kali
i know
anak tu rezeki
tapi
cukup ke masa nak bagi kasih sayang pada anak anak tu semuanya
masa tu cukup ke untuk anak anak
i ni balik kerja pun macam dah nak pengsan
nak buat kerja rumah lagi
bila masa nak layan anak lagi

tu anak belum sekolah
baru pergi kindergarten
pun i dah sakit sakit
tengah hari nak ambil zara balik dari tadika
dalam keadaan panas terik
dari ofis sejuk aircond
masuk kereta panas macam 100 degrees
memang masak la
hari hari sakit kepala

dengan music lesson diorang lagi
zara hari rabu dan affan hari khamis
berkejar kejar
tu pun sekarang zara tengah stop pegi ballet
sebab dia asyik cakap dia tanak buat kalau i tak masuk kelas dia
eeeey
mana ada parent yang masuk skali dalam kelas
padahal zara pandai je ikut instructions
dan dia memang boleh menari ballet
tapi mesti nak i ada sekali dalam kelas

belum lagi nak hantar diorang pegi mengaji
nanti nak hantar diorang pegi enopi ke
semua tu consume time + energy

balik kerja nak kena pergi tadika
biasanya budak budak tu tanak ikut i balik
diorang suka ikut acikHa
tapi bila diorang balik rumah malam malam
nak bagi diorang makan
nak kemas tempat makan
nak kemas sepah sepah
nak bancuh susu
nak tidurkan diorang


diorang bukannya robot yang apa je kita cakap diorang akan ikut
diorang tu manusia
ada kehendak sendiri
nanti nak ber-tantrum la
nak tengok shinchan debelum tidur
nak muntah dulu lepas makan


and i don't know if i can manage to handle another kid


i want the best for my kids
i want them to be raised with love and care
i tanak diorang rasa terbiar
i nak ada untuk diorang

tapi
some people
they just don't understand
i was being selfish?
no. i'm not
i know what i want for my kids

memang ada je orang boleh beranak ramai ramai
tapi are they sure that takde anak yang rasa terpinggir
diorang pasti ke anak anak diorang dapat cukup kasih sayang
are they able to be there for their kids sepanjang masa
kalau dari 3 bulan sampai habis sekolah rendah duduk kat nursery apa maknanya
u r only seing your kids waktu diorang nak tidur
r u being fair to your kids?

ataupun u let your maid handle your kids
alasannya u work
u need to get lots of monies for your family
eeey
budak budak ni bukannya nak tengok duit berkepuk kepuk
memang la diorang nak macam macam
nak permainan mahal mahal
nak beli macam macam
tapi diorang lagi suka kalau dapat spend time dengan their parents

i belum cukup masa nak spend dengan my kids
kadang kadang hari sabtu i tersangat penat
i nak tidur
dan i marah bila kiddos bising bising nak main
i know i'm not being fair to them
macam tu nak tambah anak lagi?

tak payah nak bagi syarahan panjang lebar pada i kalau
1 . your parents are taking care of your kids
2 . your maid are taking care of your kids
3 . you send your kids to nursery/babysitter from morning to evening
4 . you are a stay at home mom

tapi
u can give me a long talk (and i will listen) if u are
1 . the one who fetch your kids daily to and from school, where u used up your lunch time to fetch your kid from school (sebab u can't find any other transportation for your kids)
2 . you have 2 jobs + kids
3 . you don't have maid to help you with chores

nak beranak memang senang
tapi nak make sure anak yang dilahirkan tu mendapat kasih sayang yang cukup
dan to spend quality time with them is not easy
to give good education is also not easy and not cheap
nak hantar little one ke nursery/babysitter pun adalah sangat mengguris hati

then how?

I'm already in my 30's
I am easily exhausted
I don't have much energy
I'm not rich but I try to give the best for my kids
Untuk mereka membesar dalam kasih sayang
Untuk memenuhi kehendak dan keperluan mereka

I do love little baby
But I don't know if i can afford to have one

I already have zara n affan
and I am already more than happy and thankful to be blessed with two
energetic, clever and beautiful kids