Jumaat, Disember 31, 2010

daughter and son

boleh tak nak mintak cuti on the first day to report work?
mau kena pecat sebelum masuk keje kan

i won't be there on zara's first day of school
affan masih belum boleh berpisah dengan i
tu yang risau tu
mau i balik tengah hari untuk tengok diorang
(mr husband bagi ke?)

semalam bawak zara dan affan tengok movie
meet the parents little fockers
mr husband beli two twin seat
kata mr hsuband "u sit with your son, i sit with my daughter"
haaa... ye laaa
taapi seat adalah sangat sangat lapang
tak cukup satu set popcorn
kena beli satu lagi set sebab the first set tu zara dah bagi tumpah
throughout the movie tu, affan membebel bebel
i cam malu malu jugak sebab anak bising
few times jugak i keluar
bila keluar diam je budak affan tu
zara plak bila i bawak affan keluar
dia pegi merenyam kat mr husband "nak mama.... nak mama"

dah lama sikit affan dah start nak menangis
pastu mr husband ajak balik terus
i nampak la rm80 melayang layang
tak dapat tengok movie sampai habis

saje nak try test la sebenarnya
rupanya affan masih terllau kecil untuk bawak pegi tengok movie
tunggu la ye affan
affan dah setahun ke
boleh la kita tengok movie beramai ramai
affan dah setahun
boleh bawak pegi mandi kat lost world malam malam
zara dah rindu nak pegi mandi kat lost world

pagi tadi zara berak
pastu dia cakap kat i
"mama yaya biyak... mama boneh tolong basyuh?"
ooohhhh
anak i memang sangat polite dan sangat pandai cakap
i suka la dengar zara cakap
for a two years and 2 months old toddler, dia adalah budak yang pandai cakap

ok
she's ready for school

i siap pesan kat cikgu dia
kalau zara nak tidur ke
baaaaaaaagi je la dia tidur

pastu starting next year
budak budak akan gosok gigi lepas 10 o clock break
sebab apa?
sebab budak budak suka tak gosok gigi bila pegi sekolah
that includes my daughter
malas betul gosok gigi
tu yang nak implement supaya tiap tiap hari diorang gosok gigi di sekolah dengan kawan kawan
mebbe dengan kawan kawan mereka akan lebih suka gosok gigi

selamat tahun baru warga bloggers

welcome 2011

Rabu, Disember 29, 2010

zara and things around us

I was lazy and i am still lazy
i nak tulis pasal zara
i nak tulis pasal affan
tapi i malas
i bukak je blog
i lupa

sebab i ni tua bangka pelupa
apa je benda benda kecik yang berlaku pada zara
pada affan
i akan cepat cepat call mr husband
nak tunggu mr husband balik baru cakap??
i akan lupa
even kalau mr husband tak angkat telepon
dan dia call balik
confirm i dah lupa apa nak cakap

i tatau la apa penyakit i sekarang nih
mugkin sebab i pakai handbag yang salah
atau i sendiri dah tak fokus
kalau nak carik barang dalam handbag tu
i macam kena punggah semua barang
tu yang i suka letak kunci kereta dalam poet
tu pun nanti i kena pegang semua poket before i jumpa kunci

sigh.... susah la berkeadaan macamni

pastu penyakit gatal semakin teruk
macam dah almost tiap tiap malam kena makan ubat or else
i tak boleh tidur sebab bintat bintat dan gatal gatal satu badan
tatau sebab allergik pada apa apa makanan ke
ataupun pada habuk/perekitaran

pelan pelan nikmat hidup tu kena tarik
tak bes kan?!

haritu my younger sister ada cakap
"kadang kadang tengok gambar family orang macam bahagia giler
ataupun dengar cerita yang macam bahagia giler
mesti ada yang tak kena sebenarnya

tapi seriously
i rasa family i tade problem
we live happily
macam.... ada duit lebih... pegi enjoy
tade duit.... dok senyap senyap
kalau rasa nak marah... cuba dok dendiam
cam tu je la kot

zara sekarang nih dah jadi lebih observant
dia suka tengok benda
dan dia akan cari benda yang sama
dan dia akan cakap
"haaaa..... sama"
dia suka cakap banyak banyak
dan within these few months
vocab dia adalah sangat meningkat mencanak canak

ye laaaa
it's time for her to go to school pun
tapi dia suka cakap semua warna adalah "blue"

haritu zara soh mar husband nyanyi lagu burung kakak tua
bila mr husband nyanyi "oooo la la"
zara pun ikut cakap " ooo na na"
pastu mr husband ajuk cakap "ooo na na"
zara kata "butaaaaan.... ooo na na"
mr husband cakap "ooo na na"
zara kata "butaaaaan.... "ooo na na"

pastu baru i dapat tangkap
zara ingatkan dia dah sebut betul "ooo la la"
padahal dia sebut "ooo na na"
tapi bila orang sebut salah, dia beria ia nak betulkan

sweet la si zara tu

ada lagi la
tapi i dah lupa
nanti i ingat
i akan tulis

toodles

Khamis, Disember 23, 2010

she is going to school



pagi tadi masa siapkan beg zara
i tanya mr husband
"takpe ke zara pegi school?"
mr husband cakap "sedih laaaa"
i tanya kenapa
mr husband cakap sebab rasa macam dah besar

zara is going to school next year
as a mother
of course i want only the best for her

since kontrak i dengan k* pun dah nak habis
im in a midst of designing a new programme for my pre-schooler

basically my programme ni start form 3 years old
sebab zara is going 3 next year
since i dah belajar banyak from k*
dan juga i dah belajar kurikulum prasekolah yang baru
so i dah nampak mana yang elok
dan i gabungkan dan hasilkan program baru

program ni start tahun 2011 nih
tu la pasal i macam bizi
nak siapkan worksheets
so that zara and friends akan mula boleh guna for next year

rasanya worksheets yang i sempat buat cuma untuk 3 & 4 years old
tu pun tak lengkap
tapi i buat apa yang paling penting dulu
on how to write properly
sambil belajar abc dan numbers
belajar basic shapes

semua worksheet yang i buat
i akan fikirkan zara
takkan la umur zara kita nak ajar dia tulis huruf a sampai 20 kali kan
pegang pensel pun tak reti lagi

five and six pakai yang sedia ada dulu
throughout next year i akan emphasize untuk five and six yo punya buku pulak
bukan apa
i nak students i betul betul boleh jadi seorang yang cemerlang
even sekarang pun i tengok my 4 & 5 yo kids menunjukkan progress yang cemerlang
i sukaaaaaaaaaaaaaaa

sebab tu
i nak create my own exercise books / worksheets

seriously
its fun doing thing yang kita suka
furthermore
i am able to get people teach my kid
the way i want to teach her

but sadly
i won't be able to be with my daughter masa first day of school dia
i have to go to work
tapi InsyaAllah
ini adalah yang terbaik untuk my family and i

apepun
i dah siap sediakan sschoolbag zara
botol air
kaler yang sampai 3 jenis
pencil case and stationeries
tapi cam berat plak beg tu
belum lagi botol air tu letak air
beg tu sendiri agaknya memang berat

so
sape sape yang ada anak nak masuk 3 years old next year
meh la join zara at school
boleh belajar sama sama zara

mr husband,

kita kan nak yang terbaik for our kids. kita kan ada cita cita yang besar untuk zara and affan. and untuk merealisasikan cita cita tu, kita kena mula dari awal. sebab tu zara pegi kelas muzik dari baby, kan. sebab tu zara dah nak masuk sekolah. sebab tu kita bawak zara dan affan pegi jalan jalan, supaya pemikiran dan otak mereka berkembang. kita kan parent, we are just doing our part supaya mereka ada pilihan dan supaya mereka capable untuk buat dan jadi apa sahaja yang diorang nak (in a good way la) supaya satu hari nanti kita tak menyesal sebab tak buat apa yang kita buat sekarang.

jangan sedih kalau zara membesar
it is part of life
kita akan lebih happy nanti bila tengok zara membesar dan berjaya dalam hidup dia

and if someday
dia berkahwin
dia ada family sendiri
u will still have me
( misti masa tu baru awak nak kawan i, kan!!!! )

Rabu, Disember 22, 2010

progress

tadi bawak affan cucuk
sebelum cucuk affan mengamuk sebab i pegang kaki dia
dia kan suka buat gaya bebas
sampai nurse pun cakap
"kuatnya baby ni"

esok plak nak jumpa dr agnes
etiap kali jumpa doktor
misti doktor akan cakap
"i want to have baby"
sebab kononnya si apan n si yaya tu cumel sangat la
sampai dokter rasa nak ada anak baby

zara sekarang ni suka berjalan dengan bawa teddy bear
dok sorong je teddy bear yang uncle ashraf bagi
teddy tu plak memang kejenye duduk dalam kete

affan sekarang dah jadi gasing
dia suka pusing pusing
semalam dia main pusing pusing atas katil
pastu tertidur sendiri

tadi i cakap dengan zara
"zara ... nanti mama work tau"
zara angguk
"zara.... nanti mama work, mama tak duduk tadika tau"
zara angguk lagi
"nanti mama pegi pagi... mama balik petang ok"
zara cakap ok
"zara paham tak?"
zara mengeleng

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dia tak paham rupanya

esok pagi i nak berehat rehat sampai lebam
harini penat

si affan ni sekarng kalau nangis suka sebut
"na...naaa....naaaa....."
pastu buat suara macam mendayu dayu sangat

eh
nak menjawap soalan kepada pn sopisara

kelas muzik yang zara pegi tu namanya avenue music maker
ni ada link untuk contact n info pasal music lesson for babies
mebbe next month kitorang pun nak register affan yang 5mo tu
boleh belajar skali dengan zara
senang sket
dedua sekali

okeh
toodles

skin

harini affan ada appointment di klinik kesihatan
kena cocok la anak mama itu nanti

esok plak ada appointment dengan dr Agnes
Affan ni dari lahir kulit sensitif
orang dok cakap soh pakai ubat itu ini
krim itu ini
tapi semuanya tak jalan
las las pegi dermatologist terus

Dr Agnes ni memang dr mr husband masa kat gh
pastu dia quit dan bukak practice sendiri
sebab mr husband sangat percaya dengan kepakaran doktor ni
tu yang bawak affan pegi jumpa doktor ni

so far
ubat yang doktor bagi affan memang adalah berkesan
anak i tu
sikit punya sensitif skin dia
sampaikan kalau pakai minyak yu yi pun kulit dia boleh mengelupas
haaaaiiihhhhh la anak
sabun mandi memang tak boleh pakai
doktor ada bagi krim dan gel mandi
itu je
tu yang kalau pegi mana mana
kot i terlupa bawak bathing gel tu
memang affan mandi tak bersabun la

nasib baik zara tak macam tu

Isnin, Disember 20, 2010

macam macam

eh
ramai orang buat contest la
giveaway la
i plak rasa macam nak buat
kat rumah i ni banyak sangat barang barang baby yang masih dalam pelastik
tak penah pakai
pastu dok terperuk je bawah meja
(bawah meja dapur tu kitorang jadikan setor... rumah kecik.. mana ada setor)
nanti la
i godek godek
tengok barang barang tu
nanti nak buat la jugak contest
hikhikhikhik
ada ke orang nak join?
kalau i buat nanti korang join la ye
kang malu je i bat kontes sorang sorang
tade orang join

weekend haritu balik kl
dah lama gile rasanya tak balik
raya haji pun tak balik

tu pun balik sabtu petang
sebab paginya bangun pun lambat
mr husband kemas kemas
pastu tengah hari kitorang tidur secara berjemaah
pukul 3 baru gerak
sampai tapah zara dmalu malu cakap kat abah dia nak makan roti
memang setiap kali balik kl, kitorang akan singgah rnr tapah untuk makan kat dunkin donut
memang dah jadi rutin

sampai ampang dalam pukul 6 sengah petang
malam tu pegi kenduri plak

hari ahad pegi rumah cu
sebwelum pg rumah cu t, i called ain n yong
kot la diorang pun nk pegi juga
boleh jumpa di sana je
tapi dedua tak angkat phone

i anta sms kat ain
rupanya dah malam baru ain dapat sms tu

balik dari rumah cu
family kak ana dah sampai rumah mil
dan zara dapat birthday prezen from muqrie n rania
muqrie dah jadi budak besar
rania pun dah nampak besar
zara je macam budak budak
haaaiiihhhh
padahal zara n rania tu sebaya je
tapi tu la
sebab zara mengada ngada
semua sepupu kena beralah dengan zara
tak kira la cha ke, daniel ke
muqrie atau rania
semuanya baik je dengan zara
zara je selalu marah marah, ngamok ngamok, kedekut kedekut toys
salah didikan agaknya anak i nih

petang pulak
zara dah ngamuk ngamuk
ajak pegi shopping
selagi tak pegi dia mengamuk
las las mr husband bawak pegi manjaku
seronok zara ambil macam macam
dia satu bakul
abah dia satu bakul
ingat mmy poko kat manjaku dah murah habis la
rm31.90 untuk m44
lepas manjaku pegi carrefour ampang
rupanya kat situ mamypoko laaaaagi murah
rm41.90 untuk m66
memang dari dulu lagi mamypoko kat carrefour adalah yang termurah

kenapa la ipoh tade carrefour?
tapi kan mydin nak dibuka di ipoh
harap harap ada la lebih pilihan
dah boring pegi tesco je

ok la
dah dekat pukul lima
nak bagi budak budak ni mandi

Jumaat, Disember 17, 2010

KPLI

kenapa ramai sangat yang nak apply kpli ye?
setiap kali keluar borang
berlumba lumba orang beli
pastu berlumba lumba study
pastu berbondong bodong pegi amek exam
pastu ramai komplen bila tak dapat pegi amik exam
tak lepas exam

korang ni semua memang dari kecik cita cita nya nak jadik cikgu ke?
macam mak i cakap
kat sekolah dia cikgu cikgu kpli ni asalnya akauntan la, engineer la
pastu semuanya la cakap stress keje
tu yang nak jadi cikgu

kalau kat sekolah mak mertua plak
mak mertua i cakap
yang cikgu cikgu kpli ni belagak
konon konon diorang ni graduate
diorang cuma ajar je
keje keje lain ni tanak buat langsung

korang yang mintak kpli tu cuba tepuk dada sendiri
kenapa nak mintak kpli?
tak payah la nak tipu diri sendiri dan kata
"i nak mendidik anak bangsa"

korang nak kerja yang secure kan
kenapa tanak mintak bidang pendidikan at the first place
masa masuk u?
sebab tak mintak?

kadang kadang bila dah mintak kerja macam macam
pastu tak dapat
mula la mengelabah mintak kpli
pastu nak marah marah bila tak dapat pegi exam ape semua tu

i dulu lepas habis belajar
i ada juga ikut arus orang
semua la nak mintak kpli
i pun mintak
pegi exam tapi sah sah la tak dapat

yang pompuan pompuan
keje besar
pastu bila dah berfamily
mula la nak slow down
tu yang mintak kpli
pastu bila dah masuk sekolah
nak besar kepala
ingat diri tu besar sangat
sebab gaji tu besar, kan
mula la cakap guru besar tanak dengar
poyo la korang korang nih

kalau dah tau diri tu pompuan
nanti nak ada family
masa belajar, masa mintak keje
tapayah la belajar/kerja bidang yang memerlukan banyak berada di luar

macam i tengok keje mr husband
kalau pompuan buat keje keje macamtu
tak ke aneh
berjemur tengah panas
kena pegi sana sini
kena bekerjasama dengan kontraktor
kerja yang environmentnya lelaki

i rasa
pompuan pompuan yang keje macam mr husband tu
misti dalam diam diorang dok apply kpli
sebab takmo bergelumang dalam environment macam tu
sapa suruh mintak keje macam tu at the first place

jadi i kan senang
i buat keje pompuan
i bukak tadika
i jadi cikgu tadika
i jaga budak budak
i boleh jaga anak-anak i sendiri
bes kan!!!!!

at least i tak mengada ngada nak mintak kpli
hahahahahahhahaha

marah? panas???
sukati i la nak tulis apa
i tetap rasa orang yang mintak kpli ni adalah loser loser yang tak tahan bekerja
ataupun loser loser yang mintak keje government/swasta dan tak penah penah dapat

korang memang betul betul ke nak jadik cikgu????
suuuudah laaaaaa labu

Ahad, Disember 12, 2010

we @ padang polo part iii








pagi pagi
siapkan anak anak
sidai kain
kemas rumah sikit sikit
kejut mr husband
ajak pegi padang polo
ye laaaa
tok mama n atok dah pegi beijing
tade la rutin ke rumah tok mama di hari ahad

tu pun
bila nak balik dari padang polo
zara dah ajak pegi rumah tok mama

eh
tak ambik gamba plak masa makan

tapi harini ok la
sebab tak panas sangat
dan tak ramai yang ke padang polo
agaknya semua dok jenguk anak anak kat kampung kot
(kan orang selalu cuti sekolah hantar anak balik kampung)

Jumaat, Disember 10, 2010

kimia



dok bukak belog mummyjebats
keluar lagu ni
sampai my daughter pun suka
everytime i bukak blog mummyj
zara misti datang dekat i
tanya "mama baca apa?"
dia akan duduk sebelah i sambil tengok

sedap lagu nih
muzik dia rilek rilek saje
ada dua tiga lagu si Melda Ahmad nih
pun rilek rilek je
i like
my kind of music

ok la
enjoice

Melda Ahmad - Kimia

Aku mula jatuh hati kepadamu
Setelah kau kata cinta padaku
Masing-masing dulu punya pasangan
Akhirnya kita bersama
Pertama kali kita bersua bertentang mata
Terasa ada kimia di antara kita

Chorus
Kau kucup pipiku
Kau bisikkan cintamu
Kau kata baby i love you
Kau cairkan hatiku

Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu

Ulang Chorus

Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu
Kau seru akulah pelangi cintamu

my confession

i am 28+
and i want to confess that
dalam banyak banyak benda
i tak reti masak ayam masak merah
seriously

suruh la i masak sambal tumis ke
ikan tiga rasa ke
spaghetti ke
mee sup
asalkan jangan ayam masak merah
sungguh aku tak reti

i pun heran kenapa i tak pass pass masak dish ini
susah sangat ke?

a day before raya haji haritu
i konon konon semangat la nak masak nasik minyak dengan ayam masak merah
siap la beli bahan apa semua
sampai pegi menjenguk pasar di waktu petang

skali i called mr husband
dia kata nak makan spaghetti je
dan ayam seekor yang i beli tu
las las marinate buat goreng je

apo nak dikato

Rabu, Disember 08, 2010

asyraf zharfan





to ti-yang
affan at almost 5 months

ti-yang
semalam affan duduk dalam bouncer
pastu tiba tiba dia sit down dan terus macam nak stand up
masa tu atas meja makan
semua orang menjerit terkejut
rugi ti-yang tade

Selasa, Disember 07, 2010

job

nak re-write
sebab sebelum ni i type using my nokia

i went for a job interview
sebenarnya memang out of a sudden
i nampak iklan yang nak part/full time graphic lecturer
i was thinking like.... why not cuba
i pun (konon2) banyak masa lapang

so i sent my resume
skali dia panggil interview
cut the story short
dia cakap my experience adalah seswai untuk kerja on management level
but, it won't be a part time job
it's going to be a fulltime basis

doa i sebelum dan selepas interview itu adalah
"if it's the best for me, i'm going to get the job"
dan memang itulah doa i setiap kali lepas sembahyang

bukan i nak abandon my kindergarten
i love my kindergarten
it's my baby
dan i nak keep it running as long as i can
itu adala tadika zara
i nak bagi tadika tu pada zara

tapi, sebab i pun baru merangkak
i baru dalam bidang ni
i baru nak gain repo di kawasan ni
3 years i considered young tau dalam industry ni
tapi bila sampai bulan 12 i sendiri yang semput
bulan satu sampai bulan puasa adalah ok
lepas raya sampai dah dekat cuti sekolah
budak makin kurang
bila budak kurang
income pun makin kurang
tu belum kira orang yang lari tak bayar fees
tahun ni je i dah rugi almost 2k sebab orang tak bayar fees
dan i ada tanggungan besar
i kena bayar sewa, utilities, gaji pekerja yang 4 orang (not incuding myself)
in the end
i yang sakit

sebab tu bila i was offered the job
i (tanpa hesitate) setuju untuk accept
sebab i tahu
Allah dah makbulkan doa i
Dia dah tunjukkan yang itu yang terbaik untuk i
dan kebetulan pula
nak masuk tahun baru hijrah

i rasa
it's going to be challenging
sebab for almost 3 years i involved with kids
lepas ni kena deal dengan adults plak

so the position is lecturer cum programme coordinator
hahahhahaha
macam tak percaya i nak jadik lecturer
tapi i rasa i tak banyak ajar kot
sebab bila baca jobscope dia
i macam banyak kena buat keje ofis
even me myself pun tak based di kolej tu
my main office is going to be at PTTC
i cuma kena pegi kolej kalau ada kelas
(lebih kurang macam tu la apa yang diberitahu)

haaaa
dah keje kat pttc
boleh la dating dating pegi lunch dengan mr husband
kan mr husband keje kat talipon jelapang je

in the other hand
hati i macam kena robek mengenangkan zara n affan akan kena tinggal
dan cuma boleh jumpa diorang bila dah petang
(lucky kerja adalah 5 days perweek)
at least
zara dah besar dan dah nak masuk sekolah
affan si baby yang tatau apa apa tu la yang paling kasihan
dari lahir odk berkepit dengan mama je
sekali nanti mama tade
dah i have about 20 days untuk ajar affan minum botol
i tak rasa i sangat rajin untuk pump
plus i tanak menyusahkan makcik makcik kat tadika tu untuk handle my ebm

bukan i tak sayang anak
tapi better tahn dia minum susu rosak
sebab ebm ni memang kena handle with care

tapi takpe kot
affan kan baby boy
dia kena tough
lagipun mama nak kerja
nak cari duit banyak banyak
supaya boleh belikan toys n clothes banyak banyak untuk affan n yaya
supaya lain kali mama n abah boleh bawak yaya n affan pegi bercuti jauh jauh
supaya kita boleh selalu pegi hard rock yang bes tu

ok la
sudah

selamat tahun baru hijrah everybody
sila mulakan azam anda~

Khamis, Disember 02, 2010

mr husband

dia demam semalam
lantas tidak ke ofis
seharian tak makan juga
malam pegi klinik
doktor suruh makan ubat kejap kejap tu juga
beliau pun tak larat nak bawa kereta
jarang sangat la dia nak soh i bawa kete kalau dia ada
dia baring je sepanjang jalan balik
sian mr husband
tapi
i sendiri tak boleh nak jaga mr husband betul betul
sebab i kena tengok the kids

zara

atok tanak potong rambut zara
sebab atok kata rambut zara cantik
las las i potong sendiri
sebab dia tak suka sikataa rambut
senang tangle

vocab zara semakin bertambah
dia pandai buat kita sickening
dia pandai cakap yang membuatkan kita jadi annoyed juga

pagi tadi dia tengok handpun i
pastu dia cakap
"mama... nak yay yay"
(maknanya nak tengok video dalam handphone )
pastu i cakap takboleh
dia jawap
"sebab apa?"
heeessshhhhh
malas i nak jawap
hhahahaha

apan

baby boy yang belum pun 150 hari ni
dia ingat dia sudah besar
dan memang dia besar cam budak 7, 8 bulan pun
dia belum 5 bulan
tapi dia dah pandai minum dalam cawan
asal tengok zara makan
dia nak makan
masalahnya... bagi makanan dia, dia takmoh
dia nak makan apa yang kakak dia makan

dia suka cuba nak duduk
padahal baru meniarap
tu pun... meniarap kejap dah nangis
soh orang angkat
(dah penat kot)

ok la
sudah

ImageChef Word Mosaic - ImageChef.com

Selasa, November 30, 2010

makan makan

sebab i dah ditimpa malang kehabisan minyak semalam
pagi tadi masa i start kereta
tengok meter minyak tu dah lebih dari f
mr husband dah isi super penuh
hahahahhahahahah
toce.... toce mr husband kesayangan
(dan dan la terus jadik kesayangan)

malam tadi i buat mee sup
i celur mee sikit je
sebab tatau mr husband nak makan banyak atau sikit
skali malam tu mr husband bawak periuk sup masuk bilik
dia cicah kuah sup dengan beskut kot
i tanya
nak i celurkan mee ke tak
dia kata momo

kadang kadang i masak banyak
dia makan sikit
i masak sikit... dia lapar
unpredictable la mr husband nih

takpe... takpe....
malam karang i dah janji nak masak spaghetti
i masak banyak2
kalau tak habis boleh letak dalam fridge

Isnin, November 29, 2010

kehabisan minyak

buat pertama kalinya
sejak i boleh memandu dari umur 17++
dalam sejarah hidup ni
kereta mati tengah jalan sebab tade minyak

memang rutinnya
isnin pagi b4 pegi tadika
isi minyak dulu
tapi pagi ni
konon konon sebab i pk on the way ke kg tawas nanti boleh isi minyak
i pun rilek rilek je terus pegi tadika

pukul sembilan setengah keluar
pun tak isi minyak sebab malas
skali lepas dari jusco, dekat ngan simpang ke jpj
kereta mati
memang flat
takmo hidup hidup

i called mr husband
beliau dah la dalam miting
terpaksa la datang ke tempat i terkandas
bila mr husband sampai
tolak kereta masuk simpang
pastu mr husband cakap
"tengah miting ni. bos pun tengah tunggu."
"awak pakai la kete. ada hal, kan?"
i pun cecepat naik kete mr husband
tapi sebab jarang bawa
nak tutup emergency light pun tatau kat mana
hikhikhikhik
kena mr husband jugak yang tunjuk

sian mr husband
i tinggalkan dia dengan kereta yang tade minyak
nasib baik beliau tidak marah i
kalau beliau marah?
nanti i ngamok ngamok macam itu bukan salah i
hahahhahahaha

tapi masa i buat u turn
i tengok kawan mr husband dah sampai
misti mr husband cakap
"bini aku yang bongek tu tak isi minyak, pastu dah menyusahkan aku.dasar pompuan"
(awak ada cakap camtuh ke mr husband?)

ok lah
terima kasih banyak banyak mr husband sebab dah menolong i tanpa cakap banyak
i selalu menyusahkan awak ke?
sebab tu la orang pompuan ni kena ada suami yang jaga
sebab dia tak reti nak jaga diri sendiri

Jumaat, November 26, 2010

kurus?

merata rata blog yang i baca
ramai yang nak lose weight
be it pregnancy aftermath or even raya aftermath

i hokay je
walaupun macam binci tengok flabby di perut
tapi cam boleh hide hide lagi kalau berbaju

cuma zara suka selak selak baju dan picit picit perut i cakap ada baby

cakap pasal gemok ni
i nak cakap pasal i punya cincin
i suka sangat pada cincin tunang i
sebab dia ada tiga bijik diamond yang comel

masalahnya
i tak boleh pakai
masuk mana mana jari pun tak boleh
jari jemari i gumok???
oh tidak
cincin tu adalah terlalu longgar
even masuk ibu jari pun longgar

masa nak beli tu i tade
jadi i bagi kat mr husband i punya cincin merisik
cincin merisik tu agak ngam ngam ho la
tak ketat sangat
tak longgar sangat

tapi masa (back then) "my future in-law" beli
mak mr husband purposely beli yang besar
dengan alasan mudah "inaz ni nanti kawen misti jadi gemok"
hooooohhhhhhhhh
sentap i hokay

sebab tu
i make sure
macamana pun i tak boleh jadi gemok
its been ages i dah maintain weight pada 48-52 kg
kalau turun naik pun takat tu je la
except masa mengandungkan zara
i punya weight naik sampai 60kg
tapi rite after bersalinkan zara i terus turun 49kg

gemok adalah a big no no to me
bila my mother in law cakap macam tu
pada i itu adalah cabaran untuk i buktikan yang i takkan jadi gemok
biar mr husband gemok sorang sorang
walaupun kat rumah i makan banyak
waktu kerja i make sure i tak makan
cuma once in a while i akan ambik breakfast or lunch
itupun kalau lapar sangat sangat

banyak orang kata
kalau nak diet
kena skip dinner
tapi waktu dinner je i jumpa mr husband
dan waktu dinner je duduk rumah
jadi itu adlah waktu terbaik untuk makan
biasanya during the day
i banyak minum air je

ok la
nak mandi dan bersiap siap
toodles

Isnin, November 22, 2010

yoya yoyo

refer kepada komen mr husband

ceritanya macamnih

baru baru ni i suka panggil zara yoya
sebab dia suka bahasakan diri dia yaya

bila i panggil dia yoya,
kadang kadang dia menyahut juga

semalam dalam kereta i cakap
"yoyaaaaa"
skali dia cakap
"butaaann..... aisya yaya"

hooohhhhh terkojut ai

pastu semalam dia panggil apan
"baby adik yaya"
cute giler

Khamis, November 18, 2010

jangan lupa

jangan lupa untuk bersyukur
dengan segala apa yang kita ada
kerana
kita tak tahu bila nikmat yang kita dapat tu akan ditarik

jangan lupa untuk bersyukur
dengan apa sahaja yang berlaku
kerana
kita tak tahu apa yang berlaku jika sebaliknya

jangan lupa untuk bersyukur
selagi mampu
kerana
kita tak tahu bila deria dan kemampuan kita akan ditarik

*peringatan untuk diri sendiri dan semua

Isnin, November 15, 2010

anekdot

1

lokasi : i dalam bilik air, mr husband kat dapur

i : ni, kalau orang tanya, " isteri ada kelimumur tak?" awak nak jawap apa?
mr husband : tade
i : sebenarnya?
mr husband : ada
i : hoooiiihhhh.... mana ada. i mana kelimumur. dulu dulu ada la. sekarang mana ada


lokasi : dalam closet room
waktu : beberapa minit lepas tu

i tengah duduk atas lantai sambil simpan baju dalam almari
mr husband datang, gosok gosok kepala i (nak carik kelimumur la tuh) tapi misti la tak jumpa kan
i : kan dah kata, i tade kelimumur

mr husband diam je dan dia keluar dari bilik
tak lama lepastu dia datang balik
dia gosok gosok kepala i lagi
pastu dia cakap
" haa... ni kelimumur"

hooohh
apekah?
sambil i tengok kat jari mr husband
ada serpihan serpihan kecil warna putih

i tatau la mana dia ambik
i rasa dia korek korek cat dinding
gila keji si mr husband nih

anyhow
it makes my day
hikhikhik


2

dulu kan
masa mr husband baru sakit kan i selalu sedih sedih je
sekarang
sakit mr husband ni dah jadi macam bahan jenaka plak

kalau mr husband suruh garu
nanti dia tanya
ada bintat?
i akan jawap "ada soriosis"
hahahahha
(lawak ni kitorang je yang paham kot)

3

ada anak yang dah pandai cakap ni kadang kadang fani tau
tengok apa yang keluar dari mulut dia

zara bising bising cakap "mama buat"
pastu i cakap "mana ada mama buat"
zara kata
"habis...... abah buat?"

terkejut mr husband n i
sebab dia pandai plak nak menggunakan perkataan "habis" tu

hooiihhh

eh
dah dekat raya haji
nanti balik rumah nak cek samada baju kurung/ baju melayu semua dah siap iron atau belum
raya tak balik kl kot
sebab mr husband cuti sehari je

Jumaat, November 12, 2010

about anniversary

hit the third anniversary
still going strong
more years to come
inyaAllah

as usual
no celebration or what-so-ever

hati tu lebih penting
yang penting
we are happy of the presence of each other
we love our family, deeply

cukup

Khamis, November 11, 2010

azam

azam i untuk tahun depan adalah
menyetelkan segala benda benda yang belum setel
nak selesaikan semua perkara yang membebankan jiwa dan raga

i kena jadi lebih berani untuk speak out mana yang betul dan mana yang salah
kena berhenti dari membiarkan orang mempermainkan i

yang paling utama
i kena kerja keras
supaya benda benda yang membebankan jiwa dan raga tu selesai

sebelum ni i macam tak hirau sangat
tapi sekarang ni i dah sedar
misti kena juga kuatkan semangat

Rabu, November 10, 2010

ode to my family

i'm wearing a smile today
just because
i woke up of a sweet smell of floor cleaner
mr husband was moping the floor earlier

i'm wearing a smile today
seeing a broken pail at the dumpster

i'm wearing a smile today
hearing a thud on the floor
my little son kicked the remote while asleep
he's getting stronger and bigger every day

i'm wearing a smile today
seeing my sweet daughter running to hug me
after she woke up

i'm wearing a smile today
just because
i know
i am blessed

Selasa, November 09, 2010

to mr husband

beloved mr husband
terima kasih banyak banyak sebab kemaskan rumah
terima kasih sebab buang sampah
terima kasih sebab dah siap siap bancuhkan susu zara
terima kasih sebab dah siap siap masukkan dvd upin ipin dalam player dan letak remote sebelah i
supaya senang i terus tekan butang remote sambil pejam mata tanpa perlu bangun

sebab mr husband dah menyebabkan hati i gembira
so i pun nak balas balik
tadi i dah hantar baju keje mr husband pegi dobi untuk iron
nanti petang nak ambil sekali dengan minggu lepas punya baju
jumlah semuanya ada 22 helai
hahahhahahaha
banyak?

thanks mr husband
i looooooof u

Ahad, November 07, 2010

cuti cuti

baru balik dari cameron-yang-dah-tak-sejuk
rupanya apan macam kakak dia
suka angin
angin tipu tiup muka
dia jadi eksaited
dia gelak dan main air liur

tak pegi banyak tempat pun
dari equatorial ke brinchang pun dah ambil masa lebih dari sejam
tu masa baru sampai
masa balik jammed dari tanah rata ke equatorial
so kita turun ikut tapah

mr husband la kesian sebab lepas singgah kat bharat tea
anak anak n i dah terbongkang tido
mr husband bawak la kete sorang sorang dengan jalan yang macam ular kena palu
i sedar masa mr husband benti kejap kat lata iskandar sebab nak take a nap
tatau pun bila dia start jalan balik
i bangun masa nak masuk hiway tapah-ipoh

tak dapek la nak beli roses ke
mushroom ke
tapi tak regret pun
sebab
cameron tu macam sebelah rumah je
boleh je pegi bila bila masa
mr husband pun kata
dia boleh je kalau nak pegi keje kat cameron
kalau mr husband pegi keje kat cameron, bole la i pesan blue roses

sebenarnya pegi cameron tu tak rancang pun
pagi pagi tu rilek je kitorang pegi bawa zara main kat padang polo
tetiba je nak pegi caneron
pukul lima baru gerak
lagipun my mom, dad, falahi n tiew skali dengan ca n daniel dah ada kat cameron

eh
tengok gamba suda









Selasa, November 02, 2010

untuk mr husband

untuk mr husband

fyi
i tak kawan awak
sebab semalam awak dah melukakan hati i yang tulus mulus ni
pastu i tau awak ada tinggalkan duit belanja
i momo amek
sebab i merajuk

biar la
biar
biar

i momo kawan awak sampai hati i sembuh

dah


zara's birthday







pheeww
lega
birthday zara dah selesai
next year plak nak pening pening untuk birthday my little zecfron

luckily birthday zara saturday
so sunday adalah hari berehat

this year tak banyak sangat kena kemas sebab meja makan memang biar di tempatnya
jadi tempat mengambil makan memang adalah di dining area
tapi berpeluh peluh juga la pagi tu nak mengemas dan mengemop

sempat plak tu i masak spaghetti
mr husband menggoreng all the nuggets, cocktail sausages n fries

food adalah seperti berikut

mee rebus tulang
pulut kuning dengan rendang ayam dan rendang tok
spaghetti
nugget, sausages n fries
air oren, sirap soda,
abc ( tapi sape yang nak kena buat sendiri la )
cakes

yang besnya
semua makanan adalah cukup cukup
i risau takut makanan tak cukup atau makanan terlebih
nampaknya bajet adalah ngam

tapi kan
rupanya
untuk majlis kecik conet macam tu pun
memerlukan bajet yang besar
huhuhuhuhuhu

zara pun hari birthday adalah agak meragam
tapi bila dia nampak tiew datang bawak prezen kereta
terus seronok

anyway
thanks to all friends and families for coming to zara's birthday

ok la
tengok gambar sudeey


Ahad, Oktober 31, 2010

zara dan abah



family pictures



sila cuci mata


Khamis, Oktober 28, 2010

zara's birthday @ kindergarten


happy birthday zara

happy 2nd birthday Aisya Zahirah

zara's upcoming birthday II


macam biasa
i'm inviting all to my daughter's second birthday
sila datang ye!!


Isnin, Oktober 25, 2010

busy monday

monday dan hari hari lain adalah bizi tapi suka buat buat rilek

Jumaat, Oktober 22, 2010

love quote


sila baca dan dengar lagu "hanya kerana cinta"

zara's birthday cake

hooiihhh
nak dapatkan the perfect cake adalah susah tau

i suggestkan pada mr husband untuk tukar cake
dah dulu kan amek kek coffee bean

so kali ni try kek lain plak

mr husband cadangkan kek handy manny
so i pun carik la pictures kek handy manny yang cantik
found 1 yang cute
and i carik plak baker yang boleh buat kek macam tu
dah jumpa baker
so i pun discuss pasal kek tu

it's going to be something like this
for the base, it's 7" and 1kg
atas tu lain la
bila i cakap kat mr husband
dia kata kecik sangat
dia nak besar macam kek coffee bean
sebab coffee bean punya kek adalah 3kg

so harini
mebbe i kena diskas lagi dengan baker to add up another tier for the cake
tengah tunggu reply mail dari mr husband

Khamis, Oktober 21, 2010

si cengeng dan si cembeng

si cengeng dan si cembeng tu kan
sebab mr husband dia tade
dia tak bersemangat nak buat apa apa
dia malas nak balik rumah
dia malas nak sidai kain
walaupun semalam dia basuh kain
dia malas nak masuk bilik
semua nya la dia malas

ngada ngada?
tak lah
cuma dah biasa ada mr husband
bila tade... mula la rasa semuanya tak kena

i rasa zara pun tade mood bila abah dia tade
pagi tadi zara bangun pukul 8 sengah
biasa kalau mr husband ada
pukul tujuh lebih zara dah bangun dah

apan plak
malam tadi nangis nangis tak henti henti
mebbe sebab tido tempat lain
semalam i tido rumah mak

oh
sudah

si cengeng

si inaz tu cengeng
baru la kejap mr husband dia tade
dia nak sedih sedih
macam la mr husband dia akan pegi sampai tiga pat hari pun
padahal pegi satu malam je

sudah laaaaaaa

Selasa, Oktober 19, 2010

zara's upcoming birthday III

walaupun belum buat official invitation
tapi i dah order food untuk birthday zara
ada kena order lagi ke?
well.... depends on tetamu la

i pun belum bajet berapa ramai yang akan datang
belum buat official invitation lagi
invitation kad adalah sudah diprint
belum bagi kat mr husband lagi
untuk mr husband bagi kawan dia

i pun belum bagi pada kawan kawan i

awal minggu depan baru nak bagi

tengah berkira kira nak carik kek
i cam ada jumpa baker yang buat kek cantik kat ipoh nih
so masih berpikir samada nak dari baker tu atau stick to coffee bean je
harga pun almost the same

tu birthday kat rumah
rumah pun i try kemas slow slow

birthday zara kat tadika
belum tempah kek lagi
semalam baru beli toys n junk food untuk letak dalam party pack
semalam pun baru masukkan sikit barang dalam party pack
zara n i yang buat
tengah tengah buat
zara dah malas
so akan sambung harini
(mr husband kata.... dia terbayangkan yang zara tanak bagi kawan kawan dia, party pack tu)
i ingat nk buat macam last year je
beli roti canai
beli drinks
bg budak budak
diorang ni suka makan roti canai
hikhikhik

dah

mamy poko


dulu kan i ada cakap pasal giant punya baby sale
yang i beria ia nak pegi
sale dari friday sampai sunday

tapi i yang konon konon bizi
cuma pegi on sunday night
bila dah sampai giant
macam terkesima (ayat skema hokay)
tengok susu dah habis
mamy poko saiz s tade, saiz m ada la seketul

hati dah sedih
tu laaaaa
orang awal awal lagi dah pegi
sendiri yang salah

skali nampak banyak gile mamy poko
mr husband kalau boleh nak ambik semuanya
tapi dia dah cakap maximum 3 packs per customer

so mr husban pun dengan redhanye ambik 6 packs

tu pun mr husband ada suggest supaya lepas bayar
simpan barang dalam ekreta
pastu pegi beli another 6 packs
pastu mr husband cakap
patutnya kena beli 12 packs sebab our family ada 4 orang

hooohhh
takkan si apan yang baru 2 bulan (masa tu)
nak pegi q untuk bayar

i ingat i je yang tamak
rupanya mr husband laaaaaaaaaaaaaaagi tamak
mana la tak tamak sebab mamypoko harganya cuma 29.90 untuk m44
kelmarin pegi giant tengok harganya rm39.90 untuk m44

padan muka orang lain
sape soh tanak beli masa baby fair

Hard Rock Hotel Part 3


i belum habis buat entry pasal hard rock kan
gile bizi
harini saje buat buat malas nak keje
malas nak fikir fikir
lantas nak main internet je kejenye


Isnin, Oktober 18, 2010

buah hati pengarang jantung


buah hati pengarang jantung mama

kakak zara yang dah nak masuk dua tahun
mulut becok, tapi suara lembut
cakap macam orang besar
vocab dia berkembang dengan rapidnya

dan dia faham kalau kita cakap english
cuma dia belum pandai cakap je
tapi kalau kita cakap english dengan dia
dia akan faham

adik dah semakin besar
dan dia selalu rasa dia dah besar
padahal baru tiga bulan

tak suka baring
nak duduk tengok tivi
bila penat duduk atas riba
i letak sebelah i
sandar kat i

ingat nak belikan apan bumbo seat
tak perlu la i kena riba sepanjang masa

speedza


okeh
untuk makanan yang berkhasiat
yang cepat dan mengenyangkan

kaedahnya
campak campak je apa yang ada dalam peti ais ke atas roti

i punya ada bawang merah
bawang putih
sausages dan button mushroom yang dah direbus
(tanak rebus pun takpe)
tomato
sebab nak bagi ala ala pizza dan italiano sket, i letak a dash of oregano
dan cheese
i pakai black pepper cheese
dan one cheese per slice of bread
kalau nak jimat, boleh shred je cheese tu dan tabur tabur

thanks shilashower for the recipe
i sukati je ubah mengikut apa yang ada dan disukai


masa

cuba cari masa nak berblog

Khamis, Oktober 14, 2010

zara dan teachernya

zara sayang sangat kat teacher dia
haritu teacher bagi rantai nama zara
dia pakai tanak bukak
kalau cakap sape bagi
dia akan cakap : cice bagi

kalau mintak pun dia takkan bagi
sebab dia sangat sayang cice dia tuh

tengah tengah tidur pun nangis nak ticer
hari hari cuti pun nangis nangis nak ticer
bangun pagi terus nak ticer

semalam
sebab mr husband miting kat taiping
dan tak sempat balik
i mintak ticer bawakan zara ke kelas muzik

and being zara
sebab ticer yang bawa dia ke kelas muzik
sampai ke rumah dia tanak lepaskan beg muzik dia
sebab ticer yang bawa dia pegi kelas

haaiihh zara
nanti kalau ticer dah pegi sambung belajar macamana


to someone dear

something terrible happened to someone dear to me
but i know
she is strong enough
i know she's all prepared to face all these
and i want her to know that
we will always be with her
come hell or high water

we are all in this journey of life
and some might reach their destination all safe and sound
but some might collapse
but eventually
everyone will reach and meet their destiny

i'm praying for the best for us
for you
and for the rest of the human race

aamin

Khamis, Oktober 07, 2010

arahan

saya sangat bizi hari hari
ataupun
hari hari saya sangat bizi
sampai tade masa nak berbelog
sampai mr husband suruh tulis momen momen menarik dekat belog
supaya tdak lupa
tapi i just don't have time to blog

ok
momen zara

masa nak pg klinik
i soh zara dok belakang
sebab dia sibuk nak berdiri kat driver's seat

i soh dia dok belakang
dia buat bodo je

i cakap lagi
dia buat tatau

i tinggikan suara
"zara... duduk belakang!"

dan zara jawap
" ooooooooo......"
"oteteh...." (maksudnya ok ok)
dan dia terus ke belakang

punya la tak fokus anak i tu
apa yang dia pk tatau
i cakap dengan dia dia tak dengar langsung

tu je

later

Isnin, Oktober 04, 2010

zara's upcoming birthday

birthday zara dah dekat
i yang tiba tiba freakout
apa pun tak buat lagi
bizi dengan berholiday la
bizi dengan tadika la
bizi dengan family potrait la

macam biasa
sebab birthday zara adalah dekat dekat lepas raya
sebab tu kitorang memang tak buat open house
tunggu birthday zara je

macam last year juga
cadangnya nak sambut birthday zara di tadika dan di rumah
tadika dengan kawan kawan tadika
di rumah untuk families and friends

untuk tadika
kena order kek
kena sediakan party packs
dan sedikit foods

untuk birthday party di rumah
nak sediakan party packs juga
makanan.... last year adalah disponsor dan dimasak oleh my dearest dedi
this year i takmoh susah susahkan my father
i ingat nak order je
(kena bincang2 dengan mr husband apakah makanan yang nak disediakan)
bihun goreng + satu lagi heavy food lagi cukup la kan
plus makanan untuk budak budak macam nuggets, cocktail sausages n fries

oh
kan dah ada ice shaver
boleh buat ais kacang
self service
dan ada popcorn maker juga
boleh buat popcorn on the spot

kek pun macam biasa
sebab last year beli kek kat coffee bean
this year pun sama jugak kot
besau gile kek nih
3 kilo
siap ada batang kayu lagi dalam kek nih
nak bagi dia berdiri teguh dan kukuh



baju
tak payah beli baju baru untuk zara
baju kawen ain tu pun baru pakai sekali

ok lah
i dah cuak cuak nih
invitation kad pun belum buat lagi
ape pun tak sedia lagi

setiap kali birthday zara
i yang kelam kabut
macam nak buat kenduri kawen plak


Sabtu, Oktober 02, 2010

cacamarba iv

pagi tadi
kitorang pegi ambik family potrait
beria la pakai baju melayu, baju kurung semua
hahahahha
our first family potrait yang betul betul
tapi zara takmo tengok kamera
susah betul

photographer ni memang i suka style dia
gambar dia tak cliche macam gamba yang kita ambik kat studio biasa
tadika i memang dari dulu ambik dia nih untuk yearly photograph
alang alang dah ambik gambar tu
i mintak dia ambikkan gambar paspot untuk mr husband n zara skali
sebab apa
sebab haritu mr husband ambik gamba paspot
tapi mr husband sangat tak puas hati dengan gamba tu

tadi masa ambil gambar pun dapat dalam 50+ je
tu pun sebab nak cepat
tak dapat nak ambil banyak banyak
seabb zara cranky
apan tengah shooting tido plak
dari 50+ tu , i ambik 8 gambar
dan satu family potrait yang akan dienlarge
nanti dah dapat gamba tu i letak kat belog nih
hikhikhik
sebab i sukaaaaaa
i rasa gamba itu adalah the best

zara yang cranky
petang jumaat tu mr husband n i dah berkobar kobar nak pegi kinderland untuk register
p=on the way, tuan rumah tadika datang plak
i tot dia nak samapi pukul 5
pukul 4 dah sampai
terpaksa patah balik
nak renew kontrak sewa

lepas tangkap gambar tadi pun ingat nak pegi kinderland
tapi misti la dah tutup sebab rasanya hari sabtu tutup pukul 1
hati i pun berbelah bagi samada nak zara pegi school atau tak
tapi zara memang dah sangat susah nak kawal
pening kepala

zharfan batuk dan selesema
sian betul
tak dapat nak tengok dia senyum dan gelak gelak
how i miss his smile
batuk batuk sampai merah muka
syian baby mama

petang tadi bila i terjaga dari tidur
i teringat yang mr husband cakap dia lapar
so i pegi dapur untuk masak burger
baru nak masak, apan nangis
mr husband marah marah plak sebab i letak apan jauh dari dia
he was sleeping infront of the tv
dan apan plak i letak kat bawah kipas
orang terjaga dari tidur... misti la nak marah kan kalau tidur tu terganggu

tapi petang tu mr husband say sorry sebab dia marah i
hikihkhik
dia lagi rasa bersalah sebab lepas dia dah marah tu, i bagi plak dia burger
i plak yang nak menitis air mata bila dia say sorry
dia bukan senang nak say sorry tau
i bitau dia i letak apan jauh dari dia sebab i nak apan tido dekat fan
kalau dekat mr husband adalah agak panas

okeh
untuk itu
i nak kasik lagu ini pada mr husband
woaaaahhh
dedicate lagu la plak
tapi
bukan the whole lagu ye
cuma part yang i bold saje

Hanya kerana Cinta - Hafiz, Aril, Tini, Ayu, Anne

Keadaan kita memang sukar
Bukan kerna cinta yang menghalang
Walaupun terpaksa kita terpisah
Namun hanya untuk seketika saja

Tak pernah lepas dari cobaan
Dalam perjalanan percintaan
Tapi ku relakan cintaku untuk mu
Yakin pada tulusnya kasihmu


Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilham ku
Tak ada yang lebih dari itu

Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih
Tak ada yang lebih dari itu

Bawalah aku ke dalam mimpi mu
Agar ku dapat bersama mu
Walaupun hanya sementara
Sentuhanmu indah



Jumaat, Oktober 01, 2010

apan

i jarang buat entry khas untuk apan

ini entry khas untuk apan

apan baby boy i yang besar
suda seberat 6 kilo
kalah la zara sikit lagi sebab zara baru 9 kilo
orang selalu ingat apan dah 4 bulan
kalau meniarapkan dia
tegak je dia angkat kepala
kalau dukung pun dia memang suka angkat kepala
haritu waktu dalam rocker
tiba tiba dia angkat kepala
macam nak bangun

apan sangat sensitif kalau kita tuutp aircond waktu dia tido
aircond tutup je
misti dia akan terjaga

dulu kecik kecik tak tahan aircond
tak boleh bernafas
sekarang kalau tak pasang aircond, mula la berpeluh peluh
kalau kat tadika
kena letak dekat kipas supaya dia selesa

tapi apan masih baby
tak boleh mandi air sejuk
nanti dia menangis
dan apan masih pakai mittens
haritu saja saja bukak mittens dia
kurang dari 10 menit, tangan dia dah sejuk
my little baby apan

apan baby yang sedap dipeluk
sebab badan dia padat

apan pandai menangis yang sangat sedih dan syahdu
dia pandai menangis marah
dan dia pandai menangis annoyed
memang boleh differentiate la cara dia nangis tu

apan suka cakap cakap dengan kakak zara
apan suka tengok tivi
apan sangat manja sebab suka mama pegang kalau nak tidur

kalau i baring dengan apan
i selalu rasa
if he turns out like his father, then one day, there'll be one lucky girl to have him as a husband
oh
memang i harap he will turn out like mr husband
tapi lebih bijak dan lebih berjaya
hikhikhikhik

hooohh
i sayang betul la budak apan tu

about ain

oh
ramai yang tanya apa terjadi pada ain
wah wah
ramai yang sayang dia rupanya

ok la
sejak sejak mengandung ni
dia menghadapi alahan yang teruk
termasuk la i rasa dia agak down sebab beloved husband is not around
dia tak boleh makan, asek nak muntah, lemah dan tatau la lagi macam macam sakitnya
sebelum raya haritu dia dah ambil one month unpaid leave
dan mungkin kena sambung for another month

sebab dia tak boleh nak menerima food langsung
tu yang kena warded
kena masuk air dalam badan
so far dah 7 bottles
punya la dehydrated budak tu
luckily baby adalah active dan sihat

dah tu je pasal ain
she's doing fine
and i hope she will be strong for her little one

random update

1 . inaz memang akan sakit jiwa
2 . budak budak tadika dah berjaya naik train dari ipoh-kampar dan balik dari kampar-ipoh naik van
3 . ain masuk wad
4 . yong sakit mata
5 . inaz hampir hampir nak sakit jiwa
6 . harini tuan rumah tadika nak datang untuk renew kontrak sewa. harap harap dia tak naikkan sewa

Khamis, September 30, 2010

giant baby sale

harus kena beli sebab mamypoko s48 dan m44 cuma RM29.90
Jatuh ke 0.63 dan 0.68 sen sekeping
jangan harap nak dapat harga below RM30 untuk mamypoko
walaupun kat rumah ada lagi stok untuk zara dan apan
tapi tak rugi beli kalau tengah murah
biasanya mesti range 0.70-0.80 sekeping
haritu je kat manjaku dapat 0.50 sekeping
tapi tu jual minipack/travelling pack
ada 4 keping je dalam satu pack
tu memang mr husband borong semua
habis kat manjaku ampang
pegi borong sampai habis kat manjaku setiawangsa pulak
gila tamak kan!!!!!

susu pun murah
less than rm20
okeh
wiken ni misti kena pegi beli
start 30 sept 2010 sampai 3 october 2010

(harus yang ada pegi malam kang takut stok habis)
hahahahhahaha

sakit jiwa

inaz kata dia hampir hampir nak sakit jiwa

tu je

Rabu, September 29, 2010

quick update 2

1 . inaz kata dia belum rajin nak update citer hard rock yang best tu
2 . tadi dia bawa apan pegi cocok 2 bulan
3 . next appt adalah on 27th Oct 2010 , zara dan apan sekali so dah mintak mr husband ambil half day atau cuti terus on that day
4 . malam ni zara ada kelas muzik . inaz adalah pemalas sebab dia tak prektis apa apa pun dengan zara
5 . inaz teringin nak masak koay teow goreng basah malam ni. tengok la samada dia berjaya atau tak
6 . inaz marah dengan ktmb
7 . inaz hepi sebab harini superbid. harap harap dia tak lupa untuk bid pukul 10 nanti macam last week
8 . inaz dah booking slot dengan photographer untuk family pictures hari sabtu, pukul 11 pagi. mr husband dah pesan untuk iron baju melayu dia.
9 . ada jemputan open house hari sabtu nanti tapi dia segan nak pegi, tapi dia teringin nak makan laksa
10 . habis

Selasa, September 28, 2010

kindergarten

macam yang i pernah cakap dulu
zara tak boleh sekolah dengan mama dia

tadi i bawa zara melawat kindergarten

mula mula i pegi mariaville
tapi mariaville tak ambik budak kecik macam zara
dan nursery macam semua pun chinese
zara tak cakap apa pun

then i pegi kinderland
bila jumpa principal
principal tu pegang tangan zara
bawa zara jalan jalan tengok classes
pastu while i talked to the principal
zara duduk atas lantai main main
zara macam terus adapt diri sendiri di tadika tu
bila principal pegang tangan pun... dia rilek je.. dia ikut je
mebbe sebab dia dah biasa duduk tadika
dan sebab dia pun dah biasa pegi kelas muzik
dia dah biasa dengan orang

masa nak balik tu zara cakap
"yaya nak.... yaya nak"

lepas tu i pegi mmsb plak
menarik juga
cuma monthly fee lebih mahal dari kinderland
tapi dia cuma akan ambil enrolment for next year

kinderland tu zara boleh start october

sebab i nak hantar zara ke school adalah sebab dia dah tak boleh nak dikawal
memang la i akan sedih bila zara pegi school
sebab dia tak perah berpisah dengan i
dan i tatau macamana orang akan jaga dia

tapi
i think
it's about time untuk zara lebih berdikari
dia dah terlalu manja
sampaikan dia rasa apan tu lagi besar dari dia
kalau zara kena marah
dia misti akan berlari kat adik dan sembamkan muka ke perut adik sambil cakap "babyyyyyyyyyyyy"
(macam mengadu kat adik la )

pastu dia yang nak adik cium dia
bukan dia yang cium adik
sebab dia hulurkan muka soh adik cium

ada la lagi few things yang i tak ingat sangat

memang ada taska di kawasan rumah i ni
tapi i tanak
sebab i nak zara belajar
kalau duduk taska nanti dia main main je

macam budak budak kat taska i la
yang kecik tu main main je
pastu makcik ada juga ajar nyanyi
tu je la
tade pembelajaran formal
bila i masukkan zara dalam kelas ph
dia lari keluar
memang tak boleh ada mama

dan i masih berfikir fikir.....

Isnin, September 27, 2010

Hard Rock Hotel Pert 2

i tak tengok jam pun pukul berapa gerak dari ipoh
tapi sebelum pegi singgah rumah mak
mak sempat nangis nangis sebab apan nak berjalan
so i pun janji sampai je ipoh i akan hantar apan kat rumah mak

sampai penang pun tatau pukul berapa
pergi rumah kawan se-matrik mr husband, boy
makan tengah hari yang lazat
tapi sebab nasi jauh di hujung meja
i tak boleh nak melantak besar besaran
i cuma makan dengan penuh tatatertib

dari rumah boy
terus head ke HRH
masuk je bilik i rasa wow weeee
zara seronok la ada playground
playground la sangat kan....
ada buaian n gelongsor je

katil ada 4
kalau anak dah besar seronok la
zara nak main kena orang teman
dia tanak main sorang sorang
zara n apan tidow nak ada mama n abah diorang
so ada extra 2 katil

bilik selesa
bilik air pun bes
tapi cam aneh sebab tade bagi berus gigi, ubat gigi, sikat
(so far... bilik air le meredien adalah yang superb)

zara nampak bath tub
terus nak mandi
sebelum tu dia dok main bukak fridge
bawak keluar semua air tin letak atas katil



sebab zara nak mandi
i bawak zara mandi
bila apan bangun tido
kitorang tiga beranak mandi dalam bath tub

lepas mandi ingat nak chill dalam bilik
tapi zara sudah bising nak keluar
nampak pool zara terus nak mandi pool
mr husband ingat nak mandi malam sket
tunggu kurang orang
so kitorang pegi pantai
zara suka je tengok laut
i bawak dia rasa ombak laut
dia tarik ajak i masuk dalam lagi

kalau tak bawak anak
boleh mr husband n i main atv
eh... mr husband nak ke.. ke i sorang je yang teringin



lepas tengok laut dan pantai
balik bilik
mr husband n zara salin baju
diorang mandi pool
apan n i duduk je la tengok diorang mandi



lepas mandi lepak dalam bilik
dah lama duduk dalam bilik
i pun tatau pukul berapa
baru keluar carik dinner
makan kat pizzeria dalam HRH tu je
takkan nak pegi HRC kan
kang melalak plak si apan dengar muzik bingit bingit

las las mr husband n i je makan
sementara tunggu makanan sampai
zara n apan pun dah tidow

lepas makan ambik gamba satu dua keping dan balik bilik untuk tidow

Ahad, September 26, 2010

Hard Rock Part 1


(ini gambar di entrance. tapi kena renung atas, nampak la lambang tu... bertukar tukar kaler)

ok
dah balik dari Hard Rock
zara pun dah dapat my first hard rock t shirt
apan tade sebab jumper yang dijual look cheap... bak kata mr husband

nanti i sambung citer hard rock
tapi i nak citer tragedi selepas hard rock

sampai rumah i pun gigih nak basuh kain
selamba je masukkan jeans mr husband
lepas maghrib tu bila nak keluar baru mr husband carik wallet n handphone
skali rupanya dah terbasuh skali

dan mr husband i adalah sangat kool
i dah bagi rosak henpon dia pun
dia rilek rilek je

heheheheh (gelak sambil kaver rasa bersalah)
sori ye mr husband
nak i ganti ke?
i boleh je ganti... tapi bukan telepon 3G le
henpon setakat seratus, dua rats bole laaaa

oh
pasal hardrock jugak
i bawak rm30
bila balik i still ada rm30
semuanya mr husband yang bayau

hahahhahahahahahhaha

Jumaat, September 24, 2010

cacamarba III

zara selesema
apan demam
harap harap by tonite semuanya akan sihat

semalam i mandikan zara dengan sebelah tangan dukung apan
apan nangis nangis tanak letak

i rasa mebbe dia demam sebab i pakaikan gelang penghalau nyamuk
memang la tak kena gigit nyamuk
tapi bau agak kuat
dan i walaupun i letak di pergelangan kaki apan
sampai kepala apan pun berbau



malam tadi tidow dengan rasa tak puas hati pada mr husband
pastu padan muka diri sendiri sebab tido mimpi hantu

tadi ada nursery rhyme competition di tadika
telah berlangsung dengan jayanya
alhamdulillah
next activity ialah naik tren



i dah siap pack untuk ke penang
pastu dah berjanji dengan diri sendiri untuk tak bershopping di penang
say goodbye to queensbay n gurney plaza
cuma nak beli shirt hard rock for apan, zara, myself n mr husband je

ok

toodles

Khamis, September 23, 2010

untitled

"Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman
Selamat malam sayang
Selamat malam kasih"



for no reason

Rabu, September 22, 2010

kelas muzik zara

cikgu muzik zara sudah hantar sms
nak meng-ingatkan yang malam ni ada kelas

hahahhaha
ni misti sebab last week kitorang tak pegi
i nak je pegi
tapi mr husband la dok kata dia masih berholiday mood
jadik malas nak pegi

malam ni misti kena pegi
dan malam ni kita akan berbondong bondong pegi ke kelas zara
i tak rasa nak tinggalkan apan kat rumah mak
so apan will tag along

i masih nak bodek teacher tu supaya apan boleh masuk kelas jugak

p/s : zuris.... jom la bawak baby kysha pegi kelas muzik jugak... hehehhe

Selasa, September 21, 2010

si gemok

sukati je si gemok tu nak kata i nerd
ada ke dikatanya i ni nerd yang suka main internet
sape yang i nampak tengah tengah orang tido dia dok ngadap internet
sape yang dari pagi sampai petang hari jumaat aritu duduk ngadap kompiter dan internet
sape??? sape????
dasar gemok!!!!
huh

tapi i tau
macamana pun si gemok tu tetap sayang i
hahahhahahahaa

si gemok
sori la
i tade term of endearment for u
i tak reti nak berabang sayang darling intan payung berlian berkarat
i geli anak tekak kalau nak cakap cakap macamtu
at least
kan kadang kadang i ada panggil u bambang
tu kira panggilan manja la tu

kalau u tak sayang i
takkan bila i cakap nak berholiday
u terus bookingkan hard rock
u memang bes la

tapi i nak cakap
ada banyak lagi dalam wishlist i nih

tak mengikut turutan la yeh
mana mana yang u nak bawak i
i ikut je

1 . avillion pd
2 . westin langkawi
3 . 4 seasons langkawi
4 . nexus karambunai
5 . pulai spring
6 . pullman putrajaya
7 . melaka wonderland
8 . gold coast sepang

okeh
8 je
tatau la kot esok lusa makin panjang plak wishlist i tuh
hikhikhik
nanti awak kumpul duit ye untuk bawak i pegi berholiday

i lov u mr husband
bukan je macam omputih dok kata
till death do us apart
i nak u jadik husband i sampai dalam syurga

okeh

toodles

Isnin, September 20, 2010

jpj

petang semalam pegi rumah opah sungai siput
on the way back
ada roadblock jpj
seb baik hari belum gelap
so mr husband tutup lampu
lampu adalah lampu putih lantas sebab takmoh kena saman
kena tutup lampu

ada satu kete wira
dia turunkan 4 penumpang
mebbe penumpang dalam kereta dia ada dalam 8 orang kot
tu yang turunkan 4 orang

pastu ramai je yang i nampak dok turunkan tingkap
tu semua yang pakai tingkap gelap

si zara suka duduk kat tengah tengah
in between mr husband and i
kat tempat hand rest tuh
bila kita dok pujuk pujuk dia oh duduk belakang dan dia takmo
i campak angpow ke belakang dan soh zara buka angpow tu
(zara memang suka buka angpow. dia rasa teruja bila dapat buka angpow dan ada duit dalam tu)

tapi masa sampai depan jpj tu
zara berdiri di tengah tengah
mr husband pun beria ia dok angkat tangan kat orang jpj tu
lama plak tu angkat tangan
even pada orang orang jpj yang duduk bawak khemah pun dia angkat tangan jugak
bodek???

dah
tu je cerita pasal pemeriksaan jpj

i tade mood nak mengarang ayat indah indah
dan drama drama

Ahad, September 19, 2010

. s . a . y . a . n . g .

ada yang mengeluh
sebab semua akan kembali ke rutin asal
tak suka ke rutin asal?
i suka
i suka pegi keje
itu adalah passion i

banyak benda nak buat
cuma i kena bahagikan masa antara kerja dan anak anak
which
macamana pun
i akan dahulukan anak anak

last wednesday
patutnya zara pegi kelas muzik
tapi mr husband kata masih mood holiday
so malam tu we went to sunway hotspring instead
zara, mr husband n yours truly
apan kena tinggal dengan tiyang
sebab apan sangat baby

sunway hotspring pada waktu malam adalah bes
dan harus akan ada kunjungan kedua ketiga dan seterusnya
itupun dekat dua jam main air
kitorang nak balik cepat cepat
rindukan si apan yang berada di rumah tok mama

tak sabar nak tunggu apan besar sikit supaya boleh bawa apan mandi

sayang pada anak anak ni
kalau boleh nak diorang sepanjang masa ada depan mata
sebab tu la jugak masa nak kawen dulu i nekad untuk quit my job dan kerja dalam bidang ini
(cita cita sebenar i ialah nak jadik lady of leisure. i nak jadi surirumah je. nak bawak anak anak pegi shopping, nak jalan jalan. tapi kena tunggu mr husband gaji 20, 30 ribu sebulan la...which.. adalah macam mimpi nak tunggu macamtu.. meanwhile... biar i buat benda yang i suka)

sayang i pada anak anak adalah infiniti
if anything happen between mr husband n i (nauzubillah)
i akan ambil zara n apan
walaupun i tau, i tak mampu nak mewahkan diorang macam sekarang
tapi
i akan cuba untuk bagi diorang kehidupan yang baik

i pun sayang juga anak anak sedara i
tapi macam obvious la i sayang cha lebih
sebab cha adalah anak saudara pertama i
dan sebelum ada zara
cha adalah nyawa mr husband n i

even sekarang pun kalau tengok cha kena marah
i akan sedih

sama la juga macam zara
kadang kadang bila i marah zara
i sendiri yang sedih
bila tengok mr husband marah zara
hati i yang macam kena robek

dulu i rasa
dalam dunia ni
i paling sayang mr husband
i tak boleh bayangkan macamana nak hidup without him
dari i lapan belas tahun sampai sekarang dah doploh lapan tahun i dengan dia
dah biasa hidup ni ada dia
memang dia adalah separuh dari diri i

tapi sejak ada zara
walaupun mr husband tetap separuh dari diri i
zara adalah nyawa i
apan adalah nadi i
tanpa separuh dari diri
walaupun paralysed
i masih boleh hidup
tapi tanpa nyawa dan nadi
i akan mati

itu kecintaan i pada anak anak
kalau apa apa
i akan dahulukan anak anak daripada mr husband
well, mr husband pun sama
tu yang haritu kitorang berbuka makan nasi pukul 10 malam
sebab waktu berbuka cuma boleh minum je
anak anak meragam
bila diorang tidur
berlari lari mr husband n i ke dapur untuk makan
rasa sangat nikmat dapat makan tanpa gangguan anak anak

zara n apan adalah yang paling utama dalam carta sayang i
dan
untuk mereka
i berharap agar rumahtangga i kekal aman sentosa hingga ke akhir hayat
semoga Allah sentiasa memberkati dan merahmati keluarga kami
aamin

Ahad, September 12, 2010

raya





already the third raya
cepat betul masa berlalu

pagi raya the quartet pakai theme
unfortunately our family pictures were deleted by yours truly
clumsy... careless me
habis semua gambar

nampak sangat kamera baru tak reti pakai

second day of raya we went to kuantan
luckily jalan agak clear
cuma start hiway ke genting agak slow
lepas tu mr husband bawak 140 je
tatau la raya kali ni berapa banyak saman ekor

sampai kuantan terus pegi rumah maktam mr husband
raya kan.... i misti la buat sesi makan besar besaran
sampai terus makan
lepak lepak
pastu pegi check-in kat bukit gambang
pegi balik rumah maktam
pegi rumah opah
balik hotel
bawa zara pegi mini fun fair
tidur

third day
bawa zara mandi pool
naik horse carriage n tram
balik kl

malas nk citer details
later la kalau rajin
tengok gambar je la