Khamis, Mac 20, 2014

pilot

walaupun ada tragedi berlaku dalam bidang aviation
tapi
hari berlakunya tragedi tu
i terangkan pada yaya dan affan mengenai apa yang berlaku
di penghujung penerangan i
i tanya affan

bila besar, affan nak jadi apa

dan affan jawab

pilot

aaaaamin
itu juga yang i doakan
supaya affan tak rasa gentar

mama sentiasa akan doakan affan berjaya menjadi seorang pilot
dan mama lagi suka kalau affan jadi fighter pilot

haritu affan kata
kalau dia jadi pilot
dia nak bawak mama, abah n yaya naik plane yang dia bawa

mama harap itu akan jadi satu kenyataan

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam sejahtera tuan, pada mulanya saya suka bersangka baik dengan program kerajaan iaitu KPLI meskipun guru-guru terlibat hanya melalui latihan amat pendek iaitu kurang dua tahun sahaja kerana menyangka program ini mengambil golongan pandai, cemerlang akademik yang berasal daripada universiti terkemuka dan sekolah asrama, sekolah bagus-bagus.

Namun sangkaan saya meleset sama sekali apabila mendapat tahu bukan semua produk KPLI ialah golongan cerdik pandai yang mampu membimbing murid-murid berdasarkan pengalaman mereka dahulu. Ada guru KPLI hanya keluaran kolej yang orang tak pernah dengar, berasal pula dari sekolah menengah biasa yakni tidak skor UPSR mahupun SPM. Perwatakan pun tak macam guru jalan kengkang hisap rokok tak putus-putus asyik main fb.

Adakah untuk guru begini cukup latihan perguruan hanya dua tahun? Berapa kali mereka praktikal kalau hanya kursus dua tahun? Adakah mereka mampu menjalankan tanggungjawab atau hanya datang ambil gaji DG41 untuk hidup senang? Apa sekolah tempat menghasilkan modal insan atau tempat bail out orang tak ada kerja?

Tidak hairanlah sekarang budak-budak tidak hormat orang tua, berzina, hisap rokok, minum arak kerana bagaimana acuan begitulah kuihnya.

Ibubapa kecewa,
Taman Sri Sinar, KL.